Política

La CUP retreu a JxCat i ERC el retorn a l’autonomisme

Els anticapitalistes els acusen de “falta de voluntat real” per fer efectiva la República

Aposten per construir un moviment civil, la mobilització popular i la recuperació del sistema públic

La formació anticapitalista va escollir ahir al vespre l’ateneu La Violeta de Gràcia per pronunciar una conferència sobre l’actual situació política un cop constatat “un canvi de cicle del conflicte” que retorna cap a “l’autonomisme”.

Els seus fins ara companys de viatge es van endur la pitjor part del relat, ja que aquest canvi ha comportat una “crisi de l’independentisme” motivada en part per la “falta real” que han demostrat les forces majoritàries a l’hora de voler construir la República. “Ni abans JxSí ni ara JxCat i ERC no han tingut ni plans ni mesures per fer evident en un temps mesurable la República”, lamentava amb contundència el diputat Carles Riera, encarregat d’obrir el foc amb una diagnosi de la situació política que va completar amb la falta de diàleg amb l’Estat per propiciar l’exercici del dret a l’autodeterminació, un escenari de “repressió i violència” que anirà a més i els suports inexistents de les esquerres republicanes espanyoles. “L’independentisme no ha aconseguit la plenitud del poder, ni el control del territori ni l’hegemonia social, però tampoc ho ha fet l’Estat espanyol”, resumia per, seguidament, obrir una finestra entre tant fracàs: “Tot i així no hem parat de créixer”, assenyalava.

Materialitzar i portar cap a l’èxit aquest moviment popular que aposta per trencar el regim del 1978 i instituir la República fent valer el mandat de l’1-O és el repte per al qual la formació anticapitalista es prepara, des de la bancada de l’oposició, amb un full de ruta que no renuncia “ni a la desobediència pacifica i no violenta” ni a la “unilateralitat”, però que haurà d’anar acompanyat d’altres ingredients per construir aquest “contrapoder” que, malgrat tots aquests anys, encara resta per fer. Quins són aquests altres elements que s’han d’incorporar a l’acció política?

Les línies mestres de la “lluita republicana” les va relatar la diputada Natàlia Sànchez, que apostava, davant la “limitació” de la “capacitat política” del Parlament, per donar un protagonisme principal a la societat civil a partir de la construcció d’un “moviment civil republicà” amb plena autonomia i amb una agenda pròpia que impulsi i reclami, per exemple, l’actualització de les lleis impugnades pel TC, la creació d’una assemblea d’electes, una banca pública i la recuperació del servei públic de l’aigua, entre altres objectius que va voler comparar amb altres estructures semblants de què es disposa actualment i que tenen una forta legitimació social, com ara l’escola catalana i els mitjans de comunicació públics. Unes reivindicacions que s’haurien de portar a terme des del futur govern de la Generalitat, que s’hauria de reclamar a partir de les mobilitzacions populars al carrer i també des del municipalisme, un àmbit en què la CUP es disposa a treballar perquè siguin els ajuntaments els primers espais on es comenci a posar els fonaments de la República. Per això van demanar a les forces independentistes impulsar una acció municipal coordinada a favor dels drets socials i les classes populars que permeti “atorgar sobiranies per bastir la República”, indicava la membre del secretariat nacional de la CUP, Laia Estrada.

El contingut de la conferència va ser rebut de primera mà per dirigents d’ERC i membres de Junts per Catalunya que eren a La Violeta de Gràcia. El portaveu, Sergi Sabrià, i el vicesecretari d’organització interna, Isaac Peraire, pel que fa als republicans, seien a primera fila, mentre que més enrere hi havia els diputats de Junts per Catalunya Francesc Dalmases i Aurora Madaula.

A tots ells, la formació anticapitalista va assegurar que els seus diputats i els membres del secretariat estan disposats a a assumir totes les conseqüències de la unilateralitat perquè, asseguren, són conscients que l’estratègia antirepressiva “vol dir deixar les presons petites, com un “mirall que ensenyi el rostre d’aquest Estat repressiu” i “ens projecti com un sol actor” en l’àmbit internacional.

LA FRASE

Estem perplexos amb les dificultats de JxCat i ERC per traçar un full de ruta que compleixi amb l’1-O
Laia Estrada
secretariat nacional


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia