Política

Obediència al Parlament

Torra pretén recuperar el “fil històric” que lliga el nou govern amb l’1-O i el 27-O

Se sotmetrà a la investidura amb la incògnita dels vots de la CUP

Hi haurà tres fronts: l’exili, les institucions catalanes i el procés constituent

“Només concebo la voluntat d’obeir el que decideixi el Parlament de Catalunya i el mandat dels ciutadans.” L’editor Quim Torra va assenyalar ahir que intentarà recuperar “el fil històric” que lliga el govern amb el referèndum de l’1-O i amb la menys citada declaració “política” d’independència del 27 d’octubre quan sigui nomenat 131è president de la Generalitat. En una entrevista a TV3, quan se li va preguntar per una possible desobediència al Tribunal Constitucional durant el seu mandat, Torra va garantir fidelitat a la cambra catalana, mentre que el govern espanyol insistia que, si incompleixen la llei, tornarà a aplicar el 155. “És un precedent i un procediment que quedarà per al futur si fos necessari”, va avisar Rajoy.

Després de demanar disculpes a totes les persones que s’hagin pogut sentir ofeses per unes piulades de fa sis anys que l’oposició ha qualificat de xenòfobes, Torra va assegurar que en el discurs d’investidura d’avui apel·larà al diàleg i demanarà reunir-se amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. I va subratllar que el seu govern avançarà comptant amb tres fronts: el de l’exili, el de les institucions catalanes (govern, Parlament i ajuntaments) i el ciutadà (protagonista del procés constituent).

Torra preparava ahir a la tarda i contra rellotge la seva intervenció parlamentària. El president de la cambra, Roger Torrent, va convocar finalment el ple d’investidura per avui mateix després de la preceptiva ronda de consultes amb els grups parlamentaris, que va tornar a fer per telèfon. JxCat pretenia que el debat fos dilluns i divendres, però Torrent el va avançar: els republicans volien garantir que la votació definitiva es fes abans de la compareixença de dimecres del conseller de Salut, Antoni Comín, davant la justícia belga, una vista que podria canviar la seva situació processal i afectar la delegació del seu vot. La previsió és que avui es constati que JxCat i ERC no tenen majoria absoluta i que el ple es reprengui dilluns. Torra seria investit aleshores en segona votació i per majoria simple, però hi ha una variable determinant a aclarir: JxCat i ERC tornen a estar pendents de la CUP.

Els anticapitalistes debatran si canvien les quatre abstencions dels seus diputats per vots en contra de la investidura del quart candidat de JxCat. Si ho fessin, el candidat seria rebutjat demà passat, ja que no obtindria prou suports. El consell polític dels anticapitalistes i el grup d’acció parlamentària abordaran demà al migdia a Cervera si es refermen en la posició que havien mantingut fins ara per solidaritat antirepressiva amb els dos futurs socis de govern. Tres assemblees territorials en què Endavant té majoria (Barcelona, Baix Llobregat i Camp de Tarragona) van forçar la reobertura del debat intern sobre el ple d’investidura. Al·leguen que la CUP no ha pactat el programa de govern amb JxCat i ERC. Els contactes per evitar que el canvi de vot dels cupaires acabi desencadenant una repetició electoral es van reprendre ahir. Una delegació del grup de Puigdemont encapçalada per la portaveu del grup, Elsa Artadi, es va reunir al Parlament amb els quatre diputats anticapitalistes per abordar la situació. La CUP, a més, veu en Torra la voluntat de JxCat i ERC de formar un govern autonomista que no reprengui el fil de la legislatura anterior i que aparqui definitivament la desobediència.

Hi ha encara una altra variable a determinar, si bé no preocupa JxCat, que preparava amb presses el ple. El partit de Xavier García Albiol va demanar al Tribunal Constitucional que suspengués de manera “urgent” la delegació dels vots de Puigdemont i Comín. Ho va fer en un escrit d’al·legacions a l’admissió del recurs que ja havien presentat sobre la qüestió, després que l’alt tribunal rebutgés prendre mesures cautelars d’urgència. Segons fonts del TC citades per l’ACN, el TC no té previst reunir-se d’urgència per avaluar la petició, que també va rebutjar dijous amb l’admissió a tràmit d’un altre recurs d’empara presentat per Cs.

Pel que fa al programa de govern, Torra va avançar que advocarà per recuperar els continguts de totes les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional, va confirmar la creació d’un comissionat per a la investigació de les conseqüències de la intervenció de l’autonomia i va assenyalar que impulsaran un pla de polítiques públiques contra “l’intent de fractura social” i que insistiran en la internacionalització. Els símbols, per a aquest govern “excepcional” i “provisional”, seran importants. Torra va anunciar que penjaran un llaç groc a la façana del Palau de la Generalitat i dins de la sala de reunions del govern. No va aclarir si ocuparà el despatx del president de la Generalitat o si quedarà buit per accentuar aquest simbolisme i la dualitat amb l’anomenat president legítim.

Acabat de tornar de Berlín, Torra va ser el protagonista de la reunió de grup que JxCat va fer al migdia al Parlament, on els diputats van aportar idees per al seu discurs. En la tradicional connexió per videoconferència amb Puigdemont, també hi va participar la cúpula del PDeCAT, que dijous al vespre va viatjar a la capital alemanya per reunir-s’hi, tot i que Marta Pascal va rebre la trucada de Puigdemont per comunicar-li l’elecció de Torra quan era a l’aeroport. A més de la coordinadora general del partit, hi havia la presidenta, Neus Munté, i la presidenta del consell nacional, Mercè Conesa.

Només concebo la voluntat d’obeir el que decideixi el Parlament de Catalunya i el mandat dels ciutadans
Lamento molt que tot el meu exercici professional estigui sota vigilància per sis tuits publicats fa sis anys
Entenc aquesta provisionalitat com una etapa de transició, de fer palès el moment excepcional
Quim Torra
CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA

Demana disculpes als ofesos per les piulades

“Si algú els ha entès [els tuits] com una ofensa, demano disculpes, perquè en absolut era la meva intenció.” El candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra, va demanar disculpes a les persones que s’hagin pogut sentir ofeses per unes piulades que els partits de l’oposició han qualificat de radicals, supremacistes i xenòfobes, i després que l’haguessin instat a demanar perdó. En un d’aquests tuits, Torra afirmava: “Els espanyols a Catalunya són com l’energia: no desapareixen, es transformen.” I en un altre: “Vivim ocupats pels espanyols des del 1714.” En l’entrevista d’ahir a TV3, també va lamentar que la seva trajectòria professional estigui “sota vigilància” per les piulades. “El debat ha de ser sobre el meu currículum i sobre les coses que he fet”, va rematar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona