Política

ELAINE BROWN

ACTIVISTA I EXPRESIDENTA DEL PARTIT PANTERES NEGRES

“Qui voldria votar Hillary Clinton?”

“La clau no és quantes dones tenen poder, sinó què representen; el gènere no és prioritari, ho és la diferència de classes”

“Els EUA són un estat capitalista i imperialista que ha de ser desmantellat i reformat”

Figura del pensament negre revolucionari, als 74 anys, Elaine Brown té les idees clares i les explica amb un llenguatge directe. Activista, cantant i escriptora, va créixer en un barri obrer negre de Filadèlfia i després va estudiar a la Universitat de Los Angeles. Va treballar com a cambrera i va escriure al diari Harambee, un òrgan d’expressió de les idees dels Panteres Negres, una organització radical activa del 1966 al 1982, a la qual entra arran de la mort de Martin Luther King, el 1968. Brown en va acabar sent l’única dona presidenta, i més endavant va dirigir la campanya de Lionel Wilson, el primer alcalde negre d’Oakland.

El rebuig a Trump i el moviment #Metoo posen les nord-americanes en primera línia de lluita?
Com a negra tinc altres prioritats que com a dona. No veig la diferència entre Trump i Thomas Jefferson, i aquest se’l respecta tot i que parlem de l’època de l’esclavatge. Trump és un idiota, però les negres que protesten al carrer en contra seu tenen poc a veure amb la resta. Les negres hem de fer una anàlisi de classe i de raça.
Però és bon senyal que gairebé 600 dones negres concorrin a les pròximes eleccions als EUA?
La clau no és el gènere sinó què representen. Tenim dones negres al Congrés... però serveix de res tenir una senadora negra si defensa polítiques liberals? Qui voldria votar Hillary Clinton?
Té por quan camina pel carrer a Oakland o la brutalitat policial se centra en els nois negres?
Els nois joves són l’objectiu principal de la policia i jo ja no soc la noia del gueto. Soc gran, i aquí tornem a la qüestió de classe.
Per què defineix aquests temps com de racisme New Age?
No és sols per l’odi dels blancs; els negres també s’odien entre ells. Un professor negre de Harvard deia que els negres del gueto eren com marcians per a ell!
Aquesta visió no va millorar amb la presidència d’Obama?
Obama va comprar el discurs racista neoliberal que els pares negres no cuidem els nostres fills i que els EUA són un gran país si treballes dur, però els negres mandrosos no volen fer-ho.
Per què és crítica amb la defensa del Black Lives Matter?
Només és un hashtag, un eslògan que es veu en protestes com la Marxa per les Nostres Vides contra el president Trump però no té cap discurs al darrere. Quins són els seus objectius? Saps dir-me’ls? Perquè jo no els sé. És una frase que es diu als blancs perquè ens facin cas, però a mi això no m’importa.
Què en pensa, del moviment de Bernie Sanders dins del Partit Demòcrata? Canviarà res?
Sanders és ridícul, un blanc sionista liberal que compra el discurs d’un estat ric i amb el 99% de majoria blanca com Vermont.
On és l’esperança? En grups com els joves de Florida que clamen més control de les armes?
El control d’armes no és revolucionari. Jo soc una revolucionària. Els EUA són un estat capitalista i imperialista que ha de ser del tot desmantellat i reformat. Si els nois morts de l’institut de Parkland haguessin estat negres, a ningú li hauria importat. L’esperança és que cadascú, sigui on sigui, ajudi que no tinguem persones sense sostre morint al carrers i que l’atenció mèdica pugui arribar a tothom. Hem de decidir com fer una societat millor, però a massa nord-americans això no els importa perquè ja està bé com està.
I en aquest sentit els negres han de fer el camí sols?
No vull ser com els blancs. A veure, per què hauria de voler ser com tu? No és el meu objectiu. No vull perdre el temps intentant convèncer-los que la meva vida com a negra sí que importa. Jo t’he d’explicar que soc important? Això és estúpid i un autèntic insult! L’important és poder dedicar el temps a organitzar-se per poder posar fi a les injustícies.
Va ser l’única dona a dirigir els Panteres Negres...
Deixa’m dir-te que això no se li preguntaria mai a un home. Als Panteres Negres jo no tenia la sensació d’haver de provar res, senzillament havia de fer una feina. Tant abans com ara, el gènere no és la prioritat, sinó la diferència de classes. La lluita s’ha de focalitzar en com evitar les desigualtats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia