Política

Itàlia

Negociacions per a la formació de govern

El populisme es fa esperar

El Moviment 5 Estrelles i la Lliga demanen uns dies més de temps per negociar l’acord de govern

Quotes de poder, divergències programàtiques i l’ombra de Berlusconi, entre els possibles obstacles

Caldrà esperar uns dies més per veure si neix el primer govern grillinoleghista. El Moviment 5 Estrelles (M5E) i la Lliga van tornar a demanar ahir més temps al president de la República d’Itàlia, Sergio Mattarella, per enllestir l’acord per formar nou executiu. Les dues formacions han decidit, a més, que faran votar els punts del programa de govern als simpatitzants aquest cap de setmana. I, mentrestant, el desassossec general continua.

Les bases grilline no estan gaire satisfetes per l’opacitat de les negociacions, que ja van començar amb una espècie de befa. Els polítics del M5E havien promès que retransmetrien per streaming la trobada amb la Lliga per pactar els punts principals. I, en lloc d’això, van penjar a YouTube, amb la reunió ja acabada, un vídeo breu i sense so, que arrenca amb la imatge d’un foli en què es pot llegir: “Comparació programàtica entre el M5E i la Lliga.” Durant dos minuts exactes, es poden veure deu homes de mitjana edat i una dona, vestits tots de manera formal, saludant-se, movent els llavis i assentint.

Com que no ha transcendit res sobre les negociacions, han aflorat moltes hipòtesis sobre el perquè de l’allargament. La que més fortuna ha fet és la que sosté que Luigi di Maio, el candidat a primer ministre grillino, estaria pressionant la Lliga per obtenir ell el càrrec. Ahir, Matteo Salvini, líder de la Lliga, va dir que no ho acceptaria i que busquen un nom de consens.

La falta de paraules ha portat també a analitzar amb més atenció els gestos. El primer que va fer Salvini dimecres passat, quan Silvio Berlusconi, el seu soci i pare polític, va fer públic que li donava permís per fer un acord de govern amb els grillini, va ser anar a l’estadi a veure la final de la copa Itàlia. Conscient que totes les càmeres l’enfocarien, el líder xenòfob va aparèixer a la llotja d’honor lluint una jaqueta de la marca Pivert, lligada al partit neofeixista CasaPound.

Pivert és la marca de roba esportiva de moda entre els joves que es defineixen com a “feixistes del tercer mil·lenni”, i també una espècie de branca comercial de CasaPound. Pivert és propietat de Francesco Polacchi, responsable de l’ala juvenil del partit neofeixista, condemnat i investigat per diverses agressions. Els mitjans es van fer tant de ressò de la jaqueta –interpretada com una picada d’ullet als feixistes– que la marca diu que se li ha col·lapsat el negoci online.

Salvini va fer el seu primer míting a Roma el 2015 amb CasaPound, i entre els assistents hi havia també representants del partit nazi grec Alba Daurada. Les simpaties feixistes de Salvini, però, no són un problema per al M5E per voler-hi formar govern. Són coses de definir-se com un partit “ni feixista ni antifeixista”. La pretesa ambigüitat ideològica dels grillini fa que no sigui fàcil saber què acabaran pactant amb la Lliga.

Ahir, després de reunir-se amb els grillini, Salvini va dir, per sorpresa, que un dels problemes que tenien era que no es posaven d’acord en qüestions de l’àmbit de la justícia. “La justícia és un tema central”, va etzibar. “I no parlo només com a líder de la Lliga, perquè no vull trencar l’aliança amb la dreta”, hi afegia. És a dir, l’aliança amb Silvio Berlusconi, que, amb diversos fronts judicials oberts, estaria fent pressió per obtenir beneficis. I és que l’ombra de l’ex-Cavaliere, acabat de rehabilitar políticament per un tribunal de Milà, continua sent allargada.

Matteo Salvini
Va fer el seu primer míting a Roma el 2015 amb CasaPound. Les simpaties feixistes de Salvini, però, no són un problema per al M5E per voler-hi formar govern. Són coses de definir-se com un partit “ni feixista ni antifeixista”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona