Política

Rajoy cita Sánchez i Rivera per forjar la unitat post-155

Ofereix a Torra “entesa i concòrdia”, però avisa que “farà complir la Constitució”

El PSOE perd la por a un nou 155, perquè “costa més el primer que el segon”

“Rectifiqui i estengui’l”, exigeix Cs

Mariano Rajoy va afegir a la nau del 155 Pedro Sánchez i Albert Rivera, inicialment reticents a estrenar l’article que suspenia l’autogovern, però ara no vol que el front creat a l’octubre expiri un cop es faci efectiva la presa de possessió del nou govern i l’aixecament del 155. Amb l’objectiu de forjar la unitat post-155, Rajoy rep avui Sánchez i dijous Rivera a La Moncloa per analitzar la situació que s’obre amb un president com Quim Torra, que promet “fer República”.

Tot i que el 155 es debat i s’aprova en una cambra –el Senat– on el PP té majoria absoluta i no necessita aritmèticament ni el PSOE ni Ciutadans, el president espanyol no ha volgut mai anar sol i aspira a conservar la unitat pel que fa a Catalunya quan falta un any per a les municipals i les autonòmiques i dos anys perquè es lliuri la batalla per La Moncloa. El pla de Rajoy és esperar a comprovar si la retòrica de Torra es converteix en acció –i que mentrestant el PNB li voti el pressupost–, però Rivera, animat per l’últim CIS –que el situa en segon lloc, per sobre del PSOE–, té pressa i redobla la pressió per desobeir el Senat i prolongar l’actual 155. “Demano al president Rajoy que rectifiqui, que reconegui que això no pot continuar així i que seiem per veure com podem estendre l’aplicació del 155”, exigia Rivera ja a primera hora.

L’avís de Rivera conté una trampa verbal que enerva La Moncloa: no és Rajoy qui ha de rectificar, perquè no pot, sinó que són el PP, el PSOE i Cs els que haurien de desobeir el pacte que tots tres van votar al Senat el 27 d’octubre, el qual fixava que es posaria fi al 155 tan bon punt hi hagués un nou inquilí al despatx de la plaça Sant Jaume. Tot i així, el líder de Cs insisteix que “Rajoy ha de rectificar” després de sentir que Torra “vol crear una república catalana per segona vegada consecutiva”. “No pot ser que el PNB marqui l’agenda nacional [estatal]”, denunciava Rivera.

Des de Segòvia, i minuts abans de la investidura, Rajoy opinava sobre Torra novament basant-se en el seu gust personal –“el que li sento dir no m’agrada”–, però al mateix temps li va oferir “entesa i concòrdia” per obrir una nova etapa. Dit això, Rajoy va alertar que l’oferiment no s’ha de veure com una debilitat. “De la mateixa manera que dic això perquè així ho sento, també dic que la llei, la Constitució i la resta de l’ordenament jurídic es compliran; que ningú s’enganyi”, va etzibar Rajoy.

Que Cs arraconi l’ansietat

El que va ser una novetat ahir és que, en avaluar la situació que s’obre a Catalunya amb la fi del 155, el president espanyol es reservés una amonestació per a Rivera, a qui va recomanar que “deixi de banda l’ansietat”. “L’ansietat no treu cap a res, no resol res i no és el que en aquests moments han de sentir les persones per abordar una situació complexa com aquesta”, va alliçonar Rajoy.

L’atipament que acumula el president espanyol amb Rivera ve de fa temps –i n’és una prova que ja fa quatre mesos que no li truca, una desatenció que desespera l’únic soci preferent que li ha votat la investidura i tots els pressupostos–, però va esclatar el 9 de maig, quan el líder de Cs va donar per trencat el seu suport a l’aplicació del 155 al·legant que li semblava “tova”. Es va obrir un duel al Congrés en què Rajoy va descol·locar Rivera penjant-li l’adjectiu d’“aprovechategui” i citant el PSOE com a exemple de lleialtat. I Rajoy ha volgut premiar aquesta altra lleialtat: ha citat Sánchez per avui i, ja 48 hores després, rebrà Rivera.

Des del PSOE, el secretari d’organització, José Luis Ábalos, va avançar que Sánchez acudeix a La Moncloa a reclamar una “resposta política” a Torra “desproveïda de qualsevol atac d’histèria com alguns estan plantejant”, en al·lusió a Rivera. El PSOE fa costat a Rajoy a l’hora de donar per acabat el 155 amb la presa de possessió del govern, però alhora avisa que ha perdut la por a la possibilitat de tornar-lo a aplicar. “Costa més la primera vegada que la segona. Tornar a donar suport a la resposta constitucional no ens suposa cap esforç”, avisava Ábalos, i hi afegia que prefereix “esperar amb la tranquil·litat de complir la llei”.

LES FRASES

De la mateixa manera que ofereixo entesa i concòrdia perquè així ho sento, també dic que la Constitució i la llei es compliran
L’ansietat no treu cap a res, no resol res i no és el que hem de sentir a l’hora d’abordar una situació complexa
Mariano Rajoy
president espanyol
Costa més la primera vegada que la segona. Tornar a donar suport al 155 no ens suposaria cap esforç
José Luis Ábalos
secretari d’organització del psoe
Demano al president Rajoy que rectifiqui i que seiem per veure com podem estendre l’aplicació del 155
Albert Rivera
president de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

El líder d’Hezbol·là qualifica les explosions al Líban de “declaració de guerra” d'Israel

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona