Política

La Diputació aprova un codi de conducta dels seus alts càrrecs i organismes

El document va prosperar per unanimitat de tots els grups

S’obliga els polítics de l’ens a publicar el seu patrimoni i el currículum, i no acceptar regals

La prohibició d’acceptar tractes avantatjosos. És un dels punts del codi ètic que va aprovar ahir la Diputació de Girona. El document és de compliment obligat per a tots els membres del ple i alts càrrecs de la corporació, incloent-hi els dels organismes autònoms (a excepció del Patronat de Turisme i l’empresa pública Sumar, que faran el seu codi propi). Tots ells hauran de publicar els currículums i donar a conèixer el seu patrimoni des del mateix moment en què prenguin possessió de l’acta o el càrrec. A més, el text els fa apartar dels assumptes en què tinguin interessos personals i els exigeix no utilitzar la seva posició per atorgar-se “beneficis” ni afavorir a tercers.

El codi ètic va ser aprovat per unanimitat en el ple. Es requereix als diputats i alts càrrecs que siguin austers i se’ls impedeix acceptar donacions de particulars i regals (fora dels de cortesia). Els obliga a declinar les invitacions a actes que no estiguin relacionats amb el seu paper institucional, i, pel que fa als viatges, a acceptar només que se’ls pagui el bitllet i l’hotel si hi assisteixen convidats “oficialment per raó del càrrec”. Sempre, però, que els viatges els organitzin administracions, entitats públiques o universitats. Mai que els pagui una empresa privada o un particular (llevat, en un cas excepcional, que el president de l’ens ho autoritzi).

El codi ètic va ser avalat pel PDeCAT, ERC, el PSC, IdS i la CUP. El diputat cupaire Lluc Salellas hi va votar a favor perquè el document és necessari, si bé creu que el contingut ha quedat curt i arriba 3 anys tard. Hi va trobar a faltar la creació d’una bústia ètica, on els treballadors de la corporació puguin denunciar irregularitats. El vicepresident de la Diputació, Fermí Santamaria, va dir que aprovar el codi és un primer pas i es continuarà ampliant. I hi va afegir que, com que la bústia es dirigeix al personal de la Diputació –i no als polítics–, es crearà a part.

Moció pel corall vermell

En el ple es va aprovar per unanimitat una moció que reclama a l’Estat que revoqui les dotze llicències per pescar corall vermell que el ministeri ha concedit entre Arenys i Begur, i s’insta a reforçar el control dels pescadors furtius.

L’antic espai de la UNED, en mans de l’Ajuntament

En la sessió plenària d’ahir a la Diputació també es va aprovar per unanimitat la cessió d’ús de l’edifici de l’antiga seu de la UNED a favor de l’Ajuntament de Girona. És un immoble de principis del segle XX, que es troba situat al número 14 del carrer Sant Josep. Aquest espai es destinarà a satisfer les demandes de locals socials per part d’entitats ciutadanes de Girona, i la cessió tindrà una durada de 25 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia