Política

Rajoy i Sánchez fan pinya per un futur 155 i obvien Cs

El president i l’opositor alerten Torra d’una nova intervenció més dura i sense eleccions si crea institucions paral·leles

Rivera exigeix endurir el 155 vigent

El PSOE cita el president al Congrés

Amb Albert Rivera fent una opa diària a l’electorat més espanyolista del PP, el president espanyol, Mariano Rajoy, va cuidar ahir el líder de l’oposició que viu amb la invisibilitat de no tenir escó al Congrés, Pedro Sánchez, citant-lo amb caràcter preferent a La Moncloa per abordar a l’estil bipartidista l’etapa que s’obre amb Quim Torra a Catalunya. Obviant el tercer soci del 155, Rajoy i Sánchez van fer pinya amb un acord per aplicar un futur article 155 “contundent” si Torra consuma “qualsevol eventual desafiament” a la Constitució, com ara crear institucions paral·leles com el Consell de la República o una assemblea d’electes.

En un clima cordial allunyat ja del vell episodi del debat televisiu del 2015 en què Sánchez li va dir que “no és decent”i Rajoy li va replicar que era “roí i miserable”, el president i l’opositor –que representen 21 dels 135 escons al Parlament, i 222 dels 350 escons al Congrés– van bastir un acord sobre com serà un nou 155 en cas que Torra passi de les paraules de “fer república” als fets. L’única concreció és que aquesta vegada el 155 no seria per dissoldre el Parlament i convocar eleccions, sinó que entraria a fons en tot.

Sánchez va confirmar que el PSOE ha perdut la por a utilitzar el 155 i va celebrar que l’article ja no es demonitzi com fins a l’octubre. “El debat ja no és si s’ha d’aplicar el 155 o no, aquest és un debat superat. La resposta és sí. La pregunta és: quin article 155?”, va desafiar Sánchez anant més lluny que Rajoy. “És una resposta reforçada”, corroborava Fernando Martínez-Maillo (PP). La convicció actual de Sánchez contrasta amb el Sánchez que el 12 d’octubre admetia que “ningú no vol aplicar l’article 155, tret de Rivera”.

Des de Bulgària, Rajoy limitava el terreny a Torra si no vol més 155: “A Catalunya hi ha un president, una sola legalitat i unes úniques institucions vàlides. No hi va haver independència, no hi va haver república i no n’hi haurà.”

Rivera, “aznaritzat”

Abandonant La Moncloa per comparèixer a Ferraz, el líder del PSOE va carregar contra Torra per “supremacista” –“em repugnen totes les seves declaracions”, va dir– però, tot i això, va avançar que el PSOE convocarà el 131è president a la comissió territorial que s’arrossega al Congrés amb la participació només del PP i el PSOE. Però Sánchez va ser també molt dur amb el líder de Cs per “haver posat en qüestió la unitat”. “Rivera s’ha aznaritzat, fa el que Aznar feia a l’oposició: utilitza Catalunya com a eina de confrontació territorial per intentar esgarrapar alguns vots fora de Catalunya. I estem patint aquestes conseqüències en forma de desafecció i de fractura social de la convivència a Catalunya”, imputa Sánchez a Rivera. “S’esquinça ara les vestidures amb Torra, i què ha fet Cs a Catalunya sent la primera força?”, va reblar. A Pablo Iglesias (Podem), el líder del PSOE l’anima a sumar-se al pacte ja tancat amb Rajoy i a renunciar al dret a decidir: “Si Iglesias vol presentar-se a una elecció a Espanya no pot posar en qüestió la integritat territorial d’Espanya. Ha de renunciar a l’autodeterminació.”

El líder de Cs, relegat a ser rebut demà –48 hores després de Sánchez–, va denunciar les “fotos” i va exigir endurir l’actual 155. “Proposaré solucions i sobretot veure com estenem aquest 155, sobre quines competències”, va dir Rivera, alarmat perquè hi ha un “president racista”, “la televisió pública [catalana] està descontrolada i els Mossos poden tornar a estar sota Trapero”. “Cs no sortirà corrent de Catalunya”, avisava.

A Catalunya hi ha un president, una sola legalitat i unes úniques institucions vàlides
Mariano Rajoy
president espanyol
Rivera qüestiona la unitat, s’ha ‘aznaritzat’ i, com feia Aznar, usa Catalunya per esgarrapar vots a fora
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Aniré a La Moncloa a oferir solucions i sobretot a veure com estendre el 155 i sobre quines competències
Albert Rivera
president de ciutadans

Venen com a fita el control financer del 2015 ja previst

La intervenció de les finances de la Generalitat per Hisenda des del 2015 a través del FLA es va endurir el juliol del 2017 amb el control setmanal de cada factura. Quan el Senat va aprovar el 155, el control setmanal va ser incorporat al paquet de la suspensió de l’autogovern i, alhora, la seva fi es va lligar a la fi del 155, tot i néixer tres mesos abans.

En l’últim Consell de Ministres de divendres, el portaveu Méndez de Vigo revelava que la fi del 155 elimina també el control setmanal i que la Generalitat tornarà al 2015 amb el FLA ordinari. I així es va publicar dissabte, però la notícia va ser eclipsada per la irrupció de Quim Torra. Així que Rajoy i Sánchez exhibien ahir a La Moncloa com a gran acord el que és l’efecte lògic de la fi del 155. “Han acordat que la vigilància en el compliment de la legalitat es faci extensiva als recursos públics que conformen el pressupost de la Generalitat per garantir que es destinen al compliment dels fins d’interès general per al qual estan previstos, en els termes en què s’ha estat fent des de la decisió adoptada per la comissió delegada d’Afers Econòmics el 2015”, diu el comunicat conjunt insinuant que el control es reforça, quan no és així, no és nou i no és obra d’ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona