Política

Sánchez vol un tipus ‘ad hoc’ de rebel·lió per a Catalunya

El líder del PSOE proposa fixar al Codi Penal com a delicte una DUI pacífica i insinua que la causa de Llarena no se sosté

El PDeCAT ho veu un “escàndol”

L’article actual és del socialista Garrido

L’endemà de ser rebut a La Moncloa per Mariano Rajoy, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va proposar la reforma del Codi Penal per crear un tipus penal ad hoc pensat per a Catalunya i que una DUI pacífica com ara l’aprovada el 27 d’octubre sigui delicte de rebel·lió. “El 1995 i el 1973, quan es parlava de rebel·lió, un s’imaginava un cop d’estat militar. I això era el que plantejava el legislador aleshores. Ara estem davant un fet completament diferent i és que responsables polítics al capdavant d’institucions públiques s’estan servint d’aquesta posició per subvertir l’ordre constitucional”, avisa Sánchez sense diferenciar el 1995 en què governava Felipe González i el 1973 en què hi havia un cop d’estat en vigor perquè hi havia el dictador Franco.

La idea de portar al Codi Penal l’oxímoron d’una rebel·lió sense violència no és espontània, sinó que va ser compartida el dia abans amb Rajoy.

Contrari a la Constitució

La rebel·lió està tipificada a l’article 472 del Codi Penal per a “quien se alzare violenta y públicamente” per “declarar la independència d’una part del territori de l’Estat”. La paraula violenta va ser un afegit redactat el 1995 per l’aleshores diputat d’IU Diego López Garrido, actual senador del PSOE. Com va dir el mateix López Garrido en aquest diari el 31 d’octubre, era una precisió clau per al PNB, CiU i ERC perquè “se suposa que l’objectiu últim dels partits nacionalistes és tenir un estat i, si hi posàvem que la mera declaració d’independència d’una part del territori era un delicte, això podia ser contrari a l’esperit de la Constitució”. “No hi ha un delicte de rebel·lió en el que ha fet Puigdemont i el seu govern”, ha afirmat sempre López Garrido amb l’autoritat moral de ser-ne l’inspirador i el redactor.

Eliminar el pactat el 1995 per tots els partits –inclòs el PP– és el que proposa ara Sánchez, que aposta per criminalitzar una declaració d’independència (DUI) pacífica com una “actualització de la rebel·lió al segle XXI”. El canvi penal retornaria l’Estat espanyol al període 2003-2005, en què José María Aznar va imposar una reforma exprés del Codi Penal per castigar amb cinc anys de presó la mera convocatòria d’un referèndum en l’època del pla Ibarretxe. Si aleshores la majoria absoluta del PP va imposar una reforma ad hominem pensada en el lehendakari que no va ser abolida fins a l’arribada del socialista José Luis Rodríguez Zapatero, el socialista Sánchez promou ara un tipus penal de rebel·lió a la catalana argumentant que el “problema” català durarà “molts anys” i l’Estat ha de protegir el “bé jurídic” de la Constitució”.

Desacreditant Llarena

Indirectament, i tot i que el seu entrevistador de TVE no li ho va demanar, el que va fer Sánchez ahir va ser donar a entendre que l’actual acusació de rebel·lió que fa el jutge Pablo Llarena no se sosté perquè hi falta l’ingredient violent. En tot cas, l’eventual enduriment del Codi Penal no afectaria els encausats per l’1-O empresonats i exiliats perquè no és possible una aplicació retroactiva, sinó que seria un avís per atemorir els governants futurs, començant pel nou president, Quim Torra.

La proposta de Sánchez d’endurir el Codi Penal pensant en el plet català va sorprendre el PDeCAT. “Si és simplement per adaptar-lo al segle XXI simplement dir-li a Sánchez que arriba dinou anys tard. Si és per adaptar-lo a la situació de Catalunya em semblaria un escàndol”, va dir el diputat del PDeCAT al Congrés Ferran Bel.

Sánchez, al mateix temps, es va vantar d’haver perdut el respecte al 155 i va aventurar que, si hi ha “fets” que el tornen a justificar, ja no descartaria intervenir també TV3, en contra del que defensava el 27 d’octubre de l’estrena de l’article al Senat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona