Política

JULIO SOMOANO

PERIODISTA, PUBLICA EL LLIBRE “LA VIDA ES PACTO” (ESPASA)

“És un gran defecte espanyol considerar feble, i no flexible, a qui arriba a acords”

El periodista, excap d’informatius de TVE, reflexiona en el seu llibre sobre l’art de negociar a la família, a la feina o en cimeres històriques com la de Suárez i Carrillo o Gorbatxov i Reagan

Ha fet un llibre sobre el pacte en què planteja que tot s’ha de negociar. Però si algú té el poder, sigui un pare sobre un fill, un cap sobre un empleat o el mateix en política, per què cal negociar?
Per una qüestió ètica. Si volem el millor per a la societat volem que tota ella estigui integrada en un mateix projecte. I per això cal que escoltem totes les parts i arribar a grans acords. El llibre es basa sobre un concepte ètic i filosòfic de quin és el nostre concepte de societat i de com volem viure. Per això és important negociar sempre i també per això les minories han de ser escoltades.
Vostè planteja la necessitat de grans consensos. És el millor antídot contra el partidisme?
És que el poder no és etern. Quan un govern fa una reforma de l’ensenyament perquè té majoria absoluta però sense el suport de ningú més, entrem en la política del pèndol, que vol dir que a la legislatura següent, si té majoria absoluta l’oposició, tornarà a fer la seva reforma educativa. Per això explico la reflexió d’Alfonso Guerra a Abril Martorell durant la redacció de la Constitució. Que no es podia fer per votació de majoria simple dels membres de la comissió perquè tornaria a ser una constitució de part d’UCD i AP.
Però al final dos dirigents polítics espanyols es posaven d’acord sense que catalans o bascos tinguessin la mateixa incidència en la negociació...
Era una comissió ponent de set membres i un d’ells era Miquel Roca, que representava la minoria bascocatalana. La negociació entre Guerra i Abril Martorell també és acceptada per la resta. I al final, la ratificació de la Constitució va ser massiva.En una negociació multilateral el que cal és que estiguin representats els interessos de tothom, encara que en un moment donat dues persones puguin gestionar la negociació per resoldre conflictes.
A l’Estat espanyol es parla massa i s’enraona poc?
El que falta, com a la majoria de països llatins, són veritables intencions d’arribar a acords a llarg termini. No sé si és una qüestió de caràcter. L’exemple és que el pacte a Alemanya entre la CDU i els socialdemòcrates aquí és impossible. De fet, la simple abstenció a la investidura de Rajoy del PSOE va comportar una crisi sense precedents en el partit socialista. Crec que els llatins som més aviat regatistes de curt termini per arribar a acords concrets que salvin un moment o situació però ens falta capacitat per cedir i arribar a grans acords.
En el llibre cita John Carlin quan explica que el concepte «compromise» que va fer possible la reconciliació a Sud-àfrica no té una traducció estricta espanyola...
És un compromís en què tothom sap que està cedint una part important de les nostres posicions per aconseguir quelcom millor per a tots.
A l’Estat espanyol es considera massa sovint la negociació com una derrota o una humiliació?
Sí. És un dels grans defectes dels espanyols. I qui arriba a acords, en comptes de ser considerat positivament com una persona flexible, és vist negativament com una persona feble.
En el llibre combina experiències familiars i professionals amb casos de negociacions polítiques històriques. Per què no hi ha inclòs el cas de Catalunya?
En ple bloqueig polític no em va semblar oportú, però ara sí que he trobat a faltar un capítol sobre la negociació entre Tarradellas i Suárez per la capacitat que van tenir tots dos d’entendre’s, empatitzar, seduir-se i arribar a grans acords com la recuperació de la Generalitat.
Per a una bona negociació no cal que totes dues parts es reconeguin com a iguals?
Sí. Però en el tema de Catalunya hi ha el problema sobre el concepte de sobirania. Qui és sobirà per canviar un determinat pacte.
Quines són les claus per arribar a un bon pacte?
Hi ha tres elements. El primer, que les dues parts vulguin arribar a un acord. Això que sembla evident no és gens fàcil. Perquè es ven a l’opinió pública que es vol arribar a un acord però en realitat no es vol. Segon, que hi hagi un punt comú, un lloc al qual les dues parts volen arribar juntes, encara que sigui molt llunyà. Tercer, unes regles de joc comunes. De moment no es dona en el cas de Catalunya cap dels tres elements. Tot i que jo penso que les coses canviaran.
Vostè parla molt de la seducció com a eix bàsic d’una negociació. Com veu l’Estat espanyol en aquesta matèria?
No sembla que a la política espanyola hi hagi gaire seducció. Això és així. Aquesta és una primera legislatura de fragmentació que obliga a molts de pactes. Jo la denominaria la legislatura de l’oportunitat. Veurem si és de l’oportunitat perduda o de l’aprofitada.
Al llibre hi ha un capítol esportiu sobre la gestió dels egos de les estrelles del futbol pels entrenadors. Els egos en política són el gran problema?
D’egos n’anem ben servits. Rajoy o Pedro Sánchez no tenen res a envejar en egos a Aznar o Felipe González. Els egos ajuden a tenir empenta i valentia per afrontar reformes i obrir etapes noves. Però cal saber quan toca aparcar l’ego, arremangar-se la camisa i començar a seduir. Al final, en la política, com en la vida personal, la seducció és el començament de tot.
Per què el govern espanyol no ha estat mai de coalició a diferència del de Catalunya?
Això és molt interessant. Però també caldria preguntar-ho als partits nacionalistes que no han volgut participar.
El PSOE tampoc va incorporar IU ni ara el PP Ciudadanos...
És cert que no hi ha cultura de coalició. Però la tendència és anar cap aquí. I els partits han de ser conscients que només sobreviuran si saben arribar a acords amb la resta.
Un bon pacte ha de poder ser actualitzable i renegociable?
Els pactes responen a la realitat d’un moment donat. Si la pregunta és si els pactes han de ser revisables, la resposta és sí. Però cal que hi hagi bona intenció per les dues parts de no arribar a pactes pensant a canviar-los al cap d’un temps. I també que es doni el mateix grau de consens que el pacte original.
Es pot reformar la Constitució?
Ara és molt difícil. Perquè no hi ha acord sobre què cal reformar i seria complicat aconseguir el mateix nivell de consens del 78.
Es pot salvar un pacte multilateral quan una de les parts trenca l’acord com els EUA han fet en el cas de l’Iran?
Sí. Però el principal efecte és el descrèdit de la diplomàcia americana. Els pactes cal mantenir-los i jo crec en els pactes a llarg termini. Trump serà una gota d’aigua en la història dels EUA i és qüestió de temps que la seva decisió es corregeixi.
Vostè centra el llibre en els acords i no en els desacords. Però de vegades també cal saber negociar la separació?
Quan hi ha un divorci pactat cal negociar les condicions tal com veiem en el cas del Brexit. Si parlem de Catalunya, no veig la possibilitat de fer una separació pactada. Però tampoc podem excloure que les dues parts tornin a enamorar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell