Política

Descarten malversació dels síndics electorals

La jutgessa els processa pels delictes d’usurpació i desobediència

La titular del jutjat d’instrucció 15 de Barcelona va resoldre ahir tancar la investigació contra els cinc integrants de la Sindicatura Electoral de Catalunya, i fa el primer pas per enviar-los a judici pels delictes de desobediència i usurpació de funcions, que impliquen inhabilitacions i no penes de presó. La magistrada Concepción Cantó ha fet caure el delicte de malversació de fons públic, després que la Guàrdia Civil li hagi comunicat que en la seva investigació vers l’1-O no ha trobat despeses per als síndics, com els encausats sempre van afirmar.

El president de la Sindicatura, Jordi Matas, i els vocals Marc Marsal, Marta Alsina, Tània Verge i Josep Pagès, es van dissoldre com a síndics quan el 22 de setembre el Tribunal Constitucional (TC) estrenava amb ells la seva nova dotació coercitiva i els imposava una sanció de 12.000 euros, que al final va suspendre.

En un escrit, datat el 9 de maig passat, el cap de la unitat judicial afirma que “en la investigació no s’ha detectat cap pressupost ni despeses efectuades per la Sindicatura Electoral”. Aquesta informació va ser requerida per la magistrada després que declaressin com a testimonis integrants de la sindicatura comarcal, els quals van explicar que van ser citats al Parlament, el 12 de setembre passat. Per aquest viatge i trobada la fiscalia va insinuar que es podien haver gastat diners públic, i va demanar la declaració de complexitat de la causa i que s’investigués. L’advocat dels síndics, Ramon Setó, va presentar recurs a l’Audiència de Barcelona contra la complexitat. Setó i la fiscal poden recórrer contra la nova resolució.

Unipost i nous imputats

D’altra banda, el titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona continua engreixant la llista d’imputats i ha citat a declarar com a investigats, el 26 de juny, quatre dels detinguts el 20 de setembre passat en l’operació de la Guàrdia Civil contra la logística del referèndum: Francesc Sutrias, ex-director general de Patrimoni; Xavier Puig, responsable de tecnologia del Departament d’Exteriors; David Franco, cap de Tecnologies de la Informació del Departament de Treball, i David Palanques, responsable de l’oficina tècnica de projectes del CTTI. També ha citat l’ex-secretari general de Treball Josep Ginesta, a qui la Guàrdia Civil vincula en els seus informes a l’organització de l’1-O.

A banda d’això, el jutge ha sol·licitat al jutjat mercantil 7 de Barcelona informació del concurs de creditors voluntari en què fa mesos que està immers Unipost per descobrir si la Generalitat consta com a creditora. La Guàrdia Civil va comissar a l’empresa targetes censals de l’1-O per valor de prop d’un milió d’euros, de les quals la interventora de la Generalitat ja va informar al jutjat que no s’ha abonat res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys nou morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona
estat espanyol

Ábalos desafia el PSOE i reclama la seva readmissió com a afiliat

barcelona