Política

La secretària judicial a Economia, protegida

Llarena ordena que declari darrere una mampara, tot i que ja ho va fer sense

La lletrada de l’Administració de Justícia del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, té la categoria de testimoni protegit en la causa catalana del Tribunal Suprem. El magistrat Pablo Llarena, a petició de la fiscalia, ha ordenat que no consti el seu domicili en les actuacions del cas i en la seva declaració “s’evitarà la seva identitat visual”.

Del Toro va ser la secretària judicial encarregada de donar fe dels escorcolls de la Guàrdia Civil al Departament d’Economia per evitar l’1-O, el 20 de setembre passat. La funcionària va haver de sortir de matinada pel terrat del costat, on hi ha un teatre, i va assegurar que es va sentir “humiliada”. Les defenses dels polítics asseguren que la funcionària no volia sortir pel cordó fet per voluntaris de l’ANC, ni acompanyada per Mossos, malgrat que ningú la coneixia llavors ni tampoc ara.

La secretària judicial, que segons va revelar Público és seguidora de Ciutadans i de planes d’extrema dreta espanyola, havia de declarar el dimecres 16 de maig darrere una mampara, tal com havia sol·licitat ella a la fiscalia, per evitar que les defenses li fessin fotos. Un fet improbable i que va ofendre els lletrats, i al final no va declarar perquè el penalista Andreu Van den Eynde, que l’havia demanada, va acordar amb la resta de retirar la petició.

“Inhibidor d’èxit”

Les defenses recorden que aquesta funcionaria ja va declarar fa mesos a l’Audiencia Nacional en la causa contra els Mossos, per videoconferència i a cara descoberta, i que no ha patit cap problema. A més, una part d’ells la veuen cada setmana al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que investiga l’1-O, perquè també hi tenen clients.

Amb tot, Llarena, en una resolució, justifica aquesta mesura excepcional, recollida per la llei quan hi ha un perill greu per a la persona i la seva llibertat, i no comparteix el parer de les defenses que “no veure l’expressió de la testimoni per donar credibilitat o no a les seves afirmacions els comporta indefensió”. El jutge exposa que en aquesta causa contra els independentistes alguns funcionaris han patit “actuacions d’amenaça” i detalla “jutges i fiscals amb la divulgació del seu domicili i aspecte”, referint-se a ell. Fins i tot, revela que ha usat “inhibidors de freqüència amb èxit” a les declaracions per evitar “la rèplica del que deien testimonis a l’exterior de forma simultània”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona