Política

Un jurista sense experiència política

Conte s’ha dedicat a l’advocacia i a la docència universitària, i no ha estat mai elegit a les urnes

Es defineix com d’esquerres i defensa que cal reduir l’aparell burocràtic estatal i reforçar la lluita contra la corrupció

Nascut fa 54 anys a la regió de la Pulla, al sud d’Itàlia, Giuseppe Conte, l’home que ha rebut l’encàrrec de dirigir el futur govern populista italià, és un jurista i professor universitari sense experiència política rellevant. Separat, pare d’un fill de 10 anys amb qui comparteix la passió pel futbol, treballa al seu despatx d’advocats a la capital italiana, una activitat que ha combinat amb la docència a la Universitat de Florència i a la Lliure Universitat Internacional d’Estudis Socials Guido Carli de Roma (Luiss) i l’exercici de diversos càrrecs institucionals, com ara el de conseller en l’òrgan que regula la judicatura a Itàlia. També ha estat membre del consell d’administració de l’Agència Espacial Italiana i assessor jurídic de la Cambra de Comerç de Roma. Tot i ser un perfecte desconegut per al gran públic –fins i tot, un punt de misteri acompanya la seva figura–, el seu nom es va començar a conèixer quan va actuar com a advocat de la defensa en el polèmic afer Stamina, el cas d’una nena afectada per una malaltia neurodegenerativa incurable que es va convertir en símbol d’un discutit tractament sense suport científic.

L’ombra del currículum falsejat

La polèmica l’ha tornat a perseguir ara, quan, un cop confirmat com a candidat de Di Maio i Salvini a primer ministre d’Itàlia, la premsa internacional va descobrir presumptes falsedats en el brillant currículum acadèmic –18 pàgines– que ha fet públic, que inclou estudis a les universitats de Yale (EUA), Cambridge (Regne Unit) i la Sorbona de París. Di Maio, el guanyador de les eleccions del 4 de març passat i principal avalador seu, ha defensat el professor, a qui ja havia ofert un lloc en el seu hipotètic govern, durant la campanya electoral. Llavors, Conte va explicar que havia acceptat l’oferta per ajudar a agilitar la màquina burocràtica estatal i la “hipertròfia” normativa i per reforçar la legislació contra la corrupció. Durant la seva presentació en l’equip de Di Maio, també va confessar que mai havia votat el M5E i que, tot i no haver militat en cap partit, el seu cor “sempre ha bategat a l’esquerra”.

Conte creu que “els esquemes ideològics del segle XX ja no són els adequats”. És un expert jurídic que no ha estat mai elegit, una paradoxa per als dos partits que l’han encimbellat, que s’han passat els últims anys combatent els governs tecnòcrates.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona