Política

Macrooperació contra “una trama de corrupció” de CDC el 2015

Les fonts judicials no lliguen aquesta operació amb cap investigació sobre el finançament del referèndum de l’1-O

Denominada Operació Estela, està dirigida pel jutjat d’instrucció número 1 i la Fiscalia Anticorrupció de Barcelona

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola ha detingut 29 persones en la macrooperació contra el presumpte desviament de fons públics de la Diputació de Barcelona, per una quantitat que aniria de 1 a 2 milions d’euros.

Fonts del TSJC asseguren que aquestes detencions no tenen res a veure amb el finançament de l’1-O.

La macrooperació és contra el presumpte desviament de fons públics destinat a projectes de cooperació a empreses i fundacions vinculats a Convergència el 2015 i relacionades amb la cooperació amb països de l’Amèrica Llatina, Marroc i Bòsnia entre els anys 2012 i 2015. Segons fonts policials, entre els arrestats hi ha l’expresident de l’ens i exalcalde de Martorell, Salvador Esteve. A banda, també s’estan produint una trentena d’escorcolls, tant en dependències de la Diputació de Barcelona com en altres punts de Catalunya, com a la l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament, la seu CATmón a Reus i la seu de Plataforma Educativa, una agrupació destinada a ajudar els ciutadans en situació de risc, a Girona. A mig matí, els agents també han entrat a la seu de Pimec.

Pel que fa la Diputació de Barcelona, els agents es troben en almenys dos punts. Per una banda, al carrer Londres, on hi ha els Serveis d’Assistència Jurídica, Relacions Internacionals, el Patronat d’Apostes i Gestió Immobiliària; i per l’altra a Can Serra, a la seu de l’ens a la Rambla de Catalunya de Barcelona. Al seu interior, els agents de la UDEF interroguen l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, que està assistit per l’advocat Xavier Melero. Garcia també és diputat delegat d’Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació i anteriorment, entre 2011 i 2015, havia estat director de Relacions Internacionals, entre d’altres.

A banda de Barcelona, també s’estan produint entrades i registres a Manresa, Olot, Tordera i Cabrils (Maresme). Segons fonts judicials, per garantir l’execució de les entrades i registres, la policia practicarà una entrena de detencions.

El jutjat investiga des de fa més d’un any un entramat pel qual s’hauria defraudat un mínim de dos milions d’euros a través de subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament des de l’ens cap a un seguit d’entitats. El cas, que es troba sota secret de sumari, està obert pels delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions.

A primera hora del matí, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, també havia avançat en una entrevista a Catalunya Ràdio que es produiran escorcolls i “probablement alguna detenció”. Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, només ha comentat que forma part del “funcionament normal de les nostres institucions” i que “la justícia actua quan hi ha algun fonament”.

Denúncies de la CUP i la CGT per assetjament el 2016

Fa prop de dos anys, al juny del 2016, membres de la CUP-Poble Actiu i de la secció sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona van denunciar a l’Oficina d’Antifrau que l’àrea de Relacions Internacionals hauria atorgat subvencions i adjudicat contractes per la via de la concessió directa a empreses afins entre els anys 2012 i 2015. A més, els del departament haurien denunciat un ambient de treball de “terror, tensions psico-socials, amenaces, repressions, maltractaments, mentides o comentaris sexistes”.

Les organitzacions denunciants van assenyalar aleshores una xifra de més d’1MEUR que s’hauria atorgat de forma irregular a empreses “sense experiència en el sector” o que s’havien constituït “poc abans de rebre el fons”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona