Política

Conesa diu que els expedients investigats per la Udef estan “molt lluny” dels 2 milions d’euros

La presidenta de la Diputació de Barcelona defensa la professionalitat dels tècnics de la corporació i veu “molta casualitat” en la coincidència amb la sentència de Gürtel

L’expresident Salvador Esteve queda en llibertat tot i que segueix sent investigat

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha considerat aquest dijous al migdia “desorbitada” la xifra de 2 milions d’euros que la policia espanyola sospita que es podrien haver desviat en falses subvencions a entitats de cooperació amb el tercer món.

Segons Conesa, dels 22 expedients investigats des de fa més d’un any pel jutge, la majoria són col·laboracions i contractes menors i, per tant, les xifres que ells calculen que estan sota sospita estan “molt lluny” de les que la policia ha fet públiques.

En una compareixença que ha tingut lloc després d’una junta de portaveus extraordinària, acompanyada dels quatre vicepresidents de la corporació, Conesa ha defensat la presumpció d’innocència dels investigats i en especial l’honradesa de l’anterior president, Salvador Esteve, també retingut durant unes hores, de qui ha dit que no s’ha embutxacat diners públics.

L’expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve ha quedat en llibertat, tot i que segueix sent investigat, a l’espera de ser citat pel jutge. Esteve és un dels 29 detinguts en l’operació. Altres són l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, l’exdirector de Relacions Internacionals de la Diputació, Jordi Castells, o qui va ser secretari de Relacions Internacionals de CDC Víctor Terradellas. Segons fonts policials, està previst que alguns detinguts quedin en llibertat a l’espera de ser cridats a declarar pel jutge, mentre altres quedaran detinguts a la Verneda fins que passin a disposició judicial previsiblement divendres.

Conesa ha volgut expressar-se amb la “màxima prudència”, ja que ha dit que desconeix què és el que s’investiga exactament perquè està sota secret de sumari. De fet, ha dit que la corporació se sent “indefensa” perquè des que fa més d’un any que el jutjat els va demanar informació sobre determinats expedients de cooperació internacional, no n’han tornat a saber res.

També s’ha queixat que hagin conegut l’operació a través dels mitjans de comunicació, i veu “sorprenent” que l’operatiu policial hagi coincidit amb el dia de publicació de la sentència de la trama Gürtel del PP. La presidenta de la Diputació ha defensat la feina i professionalitat dels treballadors i funcionaris de la corporació, pels qui ha demanat respecte. A més, ha dit que tots els projectes de cooperació i col·laboracions estan supervisats i s’han executat efectivament, al contrari del que afirmen els investigadors.

En tot cas, tot i que els falta molta informació com la quantitat total d’expedients investigats o les persones sospitoses, Conesa ha dit que no poden certificar i que posen “en qüestió” la xifra de 2 milions d’euros que la policia diu que s’hauria pogut desviar de suposades subvencions per projectes de cooperació del tercer món a finalitats no previstes. “Parlen de magnituds que en cap cas podem confirmar, i estan molt lluny de les xifres de col·laboracions amb ONG, que són contractes menors o amb concurrència pública”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts