Política

La comissió jurídica confirma que l’Estat ha de permetre la publicació dels nomenaments al DOGC

El dictamen demanant pel president Torra també avala que els consellers absents puguin prendre possessió

Enviarà una carta a Rajoy per reclama la publicació immediata al butlletí del diari oficial i avisa que si manté l’actitud, no descarta presentar una querella per prevaricació

El dictamen demanat pel president de la Generalitat, Quim Torra, a la Comissió Jurídica Assessora relatiu al bloqueig, per part de l’Estat, de la publicació del decret de nomenaments del vicepresident i dels consellers i conselleres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) deixa clar que el govern espanyol no pot impedir la publicació del citat decret al diari oficial, ni pot evitar la presa de possessió del nou executiu català.

“Les atribucions estatutàries del president de la Generalitat tendents a la constitució del Govern tenen naturalesa discrecional i no estan sotmeses a cap autorització ni control derivats de les mesures adoptades en aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola”, recorda el dictament, que tot i admetre que la publicació al DOGC està sotmesa a la prèvia autorització del govern espanyol “aquesta autorització comporta un control merament formal i constitueix un acte degut i reglat”. Per això, el dictament remarca que “en el cas que no s’atorgui o que es denegui expressament, els òrgans que han d’autoritzar la publicació del Decret incorren en un incompliment que és contrari a l’ordenament jurídic i, per tant, susceptible de control judicial”.

Sobre la presa de possessió, el dictament assegura que “les persones nomenades com a membres del Govern no tenen limitat l’exercici dels seus drets polítics i no concorre cap circumstància legal que n’impedeixi la presa de possessió. “Cap norma exigeix que la presa de possessió dels membres del Govern hagi de ser simultània i presencial”, però sí que “cal que consti de manera fefaent la seva voluntat d’acceptar el càrrec i les obligacions que comporta”, remarca.

Carta a Rajoy

El president de la Generalitat, Quim Torra, enviarà en les pròximes hores una carta al president espanyol, Mariano Rajoy, per notificar-li la resolució del dictament i per exigir-li que es publiqui de forma immediata el decret de nomenaments del govern al DOGC. A més, també demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que adopti mesures cautelaríssimes amb caràcter immediat per protegir els drets dels consellers i conselleres nomenats a prendre possessió del càrrec.

En el comunicat de premsa difós, Torra adverteix que si el govern de l’Estat manté “la seva actitud inacceptable de bloqueig de les atribucions del president de la Generalitat” i del dret de tot el poble català a tenir un Govern”, adoptarà les mesures legals que calgui “per fer respectar els seus drets”, entre les quals “no es descarta una querella per prevaricació contra el president Rajoy”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona