Política

Els lletrats avalen el govern de Torra i l’exigeixen a Rajoy

El president envia a La Moncloa l’informe de la comissió jurídica, demana mesures cautelars al TSJC per nomenar de seguida els consellers i, en cas contrari, anuncia la via judicial

Rull i Turull recorren al TC

Amb l’aval ferm de la comissió jurídica assessora del govern de la Generalitat, un informe de 30 pàgines que es va donar a conèixer ahir, el president de la Generalitat, Quim Torra, va començar a exercir tota la pressió sobre el president espanyol, Mariano Rajoy, perquè doni llum verd a la publicació dels noms dels consellers en el DOGC i puguin prendre possessió del càrrec la setmana que ve.

Primer pas. Torra s’ha dirigit per carta a Rajoy per reclamar-li el que, segons el dictamen de la comissió, és una obligació de l’executiu espanyol –la missiva inclou la documentació–, però, a més, ahir mateix va reblar la demanda registrant una petició al TSJC per sol·licitar mesures cautelars urgents que garanteixin que els consellers podran prendre possessió del càrrec al més aviat possible la setmana que ve. En cas de negativa, el president, d’acord amb la direcció que marca la comissió jurídica, també traça el camí de la via judicial, últim pas, per tal d’aconseguir l’objectiu de formar govern i fer fora el 155.

Aquest és el full de ruta que es va obrir ahir amb el nou document dels juristes de la Generalitat i que, de moment, no fixa un final, ja que, segons fonts de presidència, el repte del president és la restitució del govern cessat pel 155, i, per tant, una negativa de Rajoy només toparà amb la resposta judicial sempre que els consellers damnificats estiguin disposats a lliurar aquesta batalla. Per tant, a hores d’ara, sobre la taula no hi ha cap més nom per formar un govern alternatiu que pugui obtenir el vistiplau de Rajoy.

El desencadenant de l’activitat es va produir ahir a quarts d’una del migdia, tan bon punt es va fer públic el dictamen que, de manera contundent, assegura que els consellers empresonats i exiliats poden prendre possessió del càrrec a distància. Abans “cal que consti de manera fefaent la seva voluntat d’acceptar el càrrec i les obligacions que comporta”. Els lletrats recorden que les mesures del 155 aprovades pel Senat no n’inclouen cap de relacionada amb el nomenament dels nous consellers després de les eleccions i, per tant, “l’autorització constitueix un acte reglat i degut per llei, i la negativa o el retard a atorgar-la constitueix una vulneració de l’ordenament jurídic contrària al principi de legalitat”, sentencien. Sí que remarquen que, a causa del 155, el DOGC està en mans del govern de Rajoy, que, per tant, té l’obligació d’autoritzar la publicació.

El cas de Comín i Puig

El dictamen avala també una futura presa de possessió de Toni Comín i Lluís Puig, un cop han donat proves fefaents que accepten el càrrec. Segons els juristes,“tampoc existeix una obligació legal de prendre possessió a Barcelona o Catalunya i, garantit el caràcter personal de l’acte, no existeix prohibició expressa que es dugui a terme fora de Catalunya”, la qual cosa donaria via lliure jurídica a la presa de possessió d’aquests dos consellers que ara es troben a Brussel·les. També assenyala que la presa de possessió de tots els consellers no cal que es faci de manera simultània. En aquest cas, Comín, com Rull i Turull, és a hores d’ara diputat electe i exerceix com a tal amb la delegació de vot, tot i que ahir el grup d’ERC va optar per no fer servir el de Comín, amb el seu vistiplau, pels dubtes que ha generat que la seva nova situació judicial, retirades les mesures que li prohibien sortir de Bèlgica, li permeti continuar delegant el vot. La resposta, dimarts que ve.

Finalment, també ahir, els advocats dels diputats en presó preventiva, Jordi Turull i Josep Rull, tots dos a l’equip de Torra, van enviar un recurs d’empara al TC perquè se’ls deixi en llibertat. Consideren que mantenir-los en presó preventiva i evitar que siguin consellers suposa diverses vulneracions de drets fonamentals com ara la llibertat, la participació en assumptes públics i l’accés a càrrecs públics, entre altres.

LES FRASES

[A Rajoy] li demano que procedeixi sense més dilacions a publicar els nomenaments
[A Sánchez] Junts vam viure l’exili i vam defensar l’autodeterminació, us trobem a faltar
Quim Torra
president de la generalitat

Carta oberta a Sánchez: “Fins quan callareu?”

El president de la Generalitat, Quim Torra, va adreçar ahir una carta oberta al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en la qual li retreu els darrers pronunciaments del socialisme i li assegura que el “troba a faltar” en el “compromís per la llibertat, la democràcia i la república”: “On estan avui els republicans espanyols?”, “Fins quan callareu?”, li recrimina. “Junts vam viure l’exili republicà pel franquisme i junts vam defensar l’autodeterminació dels pobles. Ara ens ha tocat desfilar cap a l’exili i la presó, però sense la seva companyia, senyor Sánchez”, hi afegeix en una carta oberta publicada al diari digital Público. Assegura el president que els socialistes “estan ara al costat dels que ho volen impedir tot de qualsevol forma i sense cap escrúpol”, i, després de recordar els dirigents independentistes que estan a la presó i els que estan fugits fora d’Espanya, així com el raper Valtonyc, li pregunta: “És que no veieu a quin extrem s’ha arribat?” Torra també li recorda les decisions dels tribunals estrangers en relació amb els dirigents independentistes. “El diàleg és imprescindible des del respecte”, li diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona