Política

Més creus contra la repressió i tibantor per l’espai públic

A la protesta de Mataró n’estenen de roba “per no provocar” i la policia escorcolla cotxes buscant peces de fusta

L’agressivitat unionista obliga a despenjar el llaç groc de l’ajuntament de Barcelona

“L’Estat ens amenaça, però el poble català és prou enginyós per seguir reivindicant els seus drets sense caure en provocacions.” Així explicava la portaveu del col·lectiu de mataronins que ahir al matí es va manifestar contra la repressió per què, en comptes de clavar creus de fusta a la platja del Varador, van acabar fent una estesa de creus grogues fetes amb peces de roba.

L’Ajuntament de Mataró havia demanat que, donada la coincidència amb un triatló i els incidents del cap de setmana anterior a Canet, no s’alterés la convivència. Els manifestants van complir estenent “unes tovalloles una mica peculiars” i prenent el sol tranquil·lament. La jornada va transcórrer amb normalitat tret de dos moments puntuals, quan dues persones contràries als ideals de la protesta –“visualitzar que és urgent la llibertat dels presos polítics i lluitar per la llibertat d’expressió”– van intentar, per separat, emportar-se les creus entre proclames franquistes i alguna agressió lleu. Van ser bloquejats pacíficament pels manifestants i desallotjats per la policia, que a primera hora havia inspeccionat infructuosament diversos vehicles a la recerca de creus de fusta. “Som persones pacifiques. Podem entendre que no tothom pensa igual, però hem de saber conviure i ells també tenen espais per exposar les seves idees”, reflexionava Anna Brun. Per dissabte vinent hi ha convocades a Mataró dues manifestacions de signe oposat.

Agressió a Barcelona

Un grup de persones convocades ahir per la plataforma unionista Tabàrnia i grups ultres davant l’ajuntament de Barcelona van comportar-se de manera violenta en sentir-se ofeses pel llaç groc de la façana. En un intent d’accedir al consistori, fins i tot van agredir i fer rodar per terra un guàrdia urbà que en custodiava la porta. L’Ajuntament va retirar el símbol groc, en principi de manera transitòria, i ha obert una investigació.

Torra: “No criminalitzem el groc”

En relació amb la tensió que sovint genera la manifestació d’ideals polítics en espais públics, el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, “lluitar junts per la llibertat d’expressió” i que a la capital del Segrià “no es criminalitzin colors, expressions o llaços grocs”. L’alcalde socialista, que comparteix amb Millo el concepte de “neutralitat” de l’espai públic, no va fer declaracions, però va sentir com desenes de ciutadans l’escridassaven per la seva presa de partit. En el ple de divendres a la Paeria, Ros va manifestar que l’Ajuntament faria retirar de la via pública tots els símbols que no fossin compartits pel conjunt de la ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia