Política

Torra confia que el TSJC mogui fitxa de manera imminent

Espera que respongui en les pròximes hores a la petició de mesures cautelaríssimes instant el govern espanyol a publicar els nomenaments al DOGC

Junqueras vol un mandat de quatre anys

El president de la Generalitat no preveu esperar fins que s’esgotin els deu dies hàbils per prendre mesures legals contra el govern espanyol per no haver publicat el nomenament dels consellers al Diari Oficial de la Generalitat. El gabinet del president confia que el Tribunal Superior de Catalunya es pronunciï en les pròximes hores sobre la petició de mesures cautelaríssimes que van presentar divendres mateix, després que es fes públic l’informe de la Comissió Jurídica Assessora que argumentava que la intervenció de l’autonomia aprovada pel Senat no incloïa el control sobre els nomenaments dels consellers després de la presa de possessió del president de la Generalitat. Hi afegia que la publicació “constitueix un acte reglat i degut per llei, i la negativa o el retard a atorgar-la constitueix una vulneració de l’ordenament jurídic contrària al principi de legalitat”. Si el TSJC dona la raó a Torra, i el govern espanyol no atén les mesures cautelaríssimes que dicta el tribunal, fonts de Presidència assenyalaven que la presentació d’una querella per prevaricació seria imminent. Aquesta setmana (dimecres, segons els càlculs dels de Torra) s’exhaureixen els deu dies hàbils en què, per llei, s’haurien de publicar els nomenaments, el pas previ per a la presa de possessió dels consellers, que hauria de provocar l’aixecament del 155. Torra va signar els nomenaments el dissabte 19, de bracet amb el decret de creació i determinació de competències de les conselleries, però només aquest darrer es va publicar al DOGC el dilluns següent.

Quan encara no s’ha constituït el govern, el debat sobre la durada de la legislatura continua obert. Després que Carles Puigdemont declarés al diari italià La Stampa que Torra podria convocar eleccions a partir del 27-O si la persecució continua, Oriol Junqueras va assegurar ahir que “ERC planifica una legislatura estable de quatre anys”. “Ens fa falta projectar estabilitat i no generar més inquietuds de les imprescindibles”, va dir en una entrevista a La Vanguardia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona