Política

Conte renuncia a formar govern pel vet del Quirinal al seu candidat a Economia

El president de la República, que al·lega la defensa dels estalviadors italians, cita per avui un exdirigent de l’FMI

La Lliga i el M5E reaccionen amb fúria

La crisi institucional s’agreuja a Itàlia. El jurista Giuseppe Conte va renunciar ahir a l’encàrrec de formar govern a causa del vet del president de la República, Sergio Mattarella, al seu candidat per ocupar la cartera d’Economia, el veterà professor Paolo Savona, per les seves posicions contràries a l’euro i les conseqüències que això tindria en els mercats.

Després d’una reunió amb el cap de l’Estat al Palau del Quirinal, Conte, el candidat de la Lliga i el Moviment 5 Estrelles (M5E) per encapçalar el govern, va anunciar que tornava l’encàrrec, que ja havia acceptat amb reserves. Mattarella, per la seva banda, convocava per avui al matí l’economista Carlo Cottarelli, ex-alt responsable de l’FMI i conegut com “el senyor Tisores” quan, el 2013, va rebre l’encàrrec del govern de centreesquerra d’Enrico Letta de revisar la despesa pública.

El president va justificar el vet dient que la candidatura de Savona i la incertesa davant la possibilitat de sortida de l’euro “havien alarmat els inversors italians i estrangers”. “La prima de risc augmenta cada dia i, en conseqüència, el deute públic, cosa que redueix les possibilitats de despesa de l’Estat.” A més, hi va afegir: “Les pèrdues de la Borsa cremen els estalvis de les nostres empreses i són un risc concret per als estalvis dels nostres ciutadans i de les famílies.” El president va assegurar que és el seu deure, tal com indica la Constitució, “protegir els estalviadors italians”.

La decisió del Quirinal va causar la indignació del líder del M5E, Luigi di Maio, i del de la Lliga, Matteo Salvini, que va reiterar que en vista dels vetos la resposta és tornar a les urnes. “Jo només dic que, per principi, decideixen els italians, no els alemanys, francesos o portuguesos... La formació del govern la decideixen els ciutadans”, hi va afegir. “Si el professor Savona no pot ser ministre perquè té el defecte de defensar els ciutadans italians qüestionant les regles europees, llavors soc jo qui, si vaig al govern, me l’hi emporto.” Per Salvini, “si un ministre molesta als poders forts que ens han massacrat o no agrada a Berlín, és el ministre apropiat”. “Si estem en democràcia, l’únic que ens queda és tornar a donar la paraula als italians i demanar-los un mandat complet perquè puguem decidir sols”, va sentenciar.

“Hem treballat durant setmanes per fer néixer un govern que defensi els interessos dels ciutadans italians. Però algú (sota pressió de qui?) ens ha dit no”, va escriure Salvini a les xarxes socials.

LES FRASES

El president té un paper de garantia que no admet imposicions i menys en carteres com la d’Economia
Sergio Mattarella
PRESIDENT DE LA REPÚBLICA ITALIANA
Si un ministre molesta als poders forts que ens han massacrat o a Berlín, aquest és l’apropiat
Matteo Salvini
LÍDER DE LA LLIGA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona