Política

El M5E cedeix i la Lliga pren força en la cursa pel poder

Di Maio fa un pas enrere i accepta retirar Savona de la cartera d’Economia per poder formar govern

Salvini es fa pregar i, disparat a les enquestes, insisteix en unes noves eleccions

Quan els cronistes polítics italians més veterans diuen que no havien vist mai res semblant és que la situació ha sortit de mare de debò. Itàlia, país avesat a les sorpreses i a la crisi política permanent, viu immers en un núvol d’incertesa que no només destarota els mercats, sinó també els ciutadans. Ahir va arribar l’últim gir inesperat: Carlo Cottarelli, l’exdirectiu de l’FMI designat pel president Sergio Mattarella per formar un govern tècnic, va anunciar que ja tenia l’equip a punt, però que ho deixava tot en suspens perquè hi havia una possibilitat d’acord entre els populistes.

El Moviment 5 Estrelles (M5E) i la Lliga havien fet saltar el seu acord de govern amb l’excusa que Mattarella havia vetat a la cartera d’Economia Paolo Savona, economista contrari a l’euro proposat per l’extrema dreta leghista. Després de posar el crit al cel pel veto, d’haver demanat als italians d’omplir els carrers amb la bandera nacional com a protesta i de proposar un procés de destitució de Mattarella que li hauria pogut comportar molts anys de presó, ahir, Luigi di Maio, el líder dels grillini, va fer un pas enrere. Suavitzant molt el to, va dir que està disposat a retirar Savona d’Economia i posar-lo en un lloc menys rellevant de l’equip.

Des de l’altra banda, però, es fan pregar. Conscient que cada hora que aguanta el torcebraç la seva popularitat creix, Matteo Salvini, el líder de la xenòfoba Lliga, feia ahir el ronso i assegurava que prefereix eleccions que no pas “acceptar els xantatges dels poderosos”. Salvini, que ha crescut davant les càmeres dels canals de Silvio Berlusconi, el seu pare polític, és, a diferència del desorientat Di Maio, un hàbil polític professional.

Proposar i insistir ferotgement amb el nom de Savona a Economia ha estat una estratègia molt ben reeixida del leghista. Ha trasbalsat l’economia i descol·locat Mattarella, que ha quedat deslegitimat davant bona part dels italians que l’acusen d’intervencionista al servei dels mercats. I ha fet perdre els nervis a la Unió Europea (UE), que ha dit, per boca del comissari alemany Günter Oettinger, que els mercats “ja ensenyaran a votar els italians”. Amb frases com aquesta, la UE fa la campanya electoral a Salvini, a qui dona la raó en el seu antieuropeisme.

Si es torna a eleccions, Salvini ja pot aspirar a liderar una coalició dretana amb possibilitats de guanyar i, si no, quedar com estava i tornar a repetir l’aliança amb els grillini. El M5E, en canvi, hi perd amb tota aquesta opereta. Di Maio ha aparegut inexpert i dèbil, dins del seu moviment se’l qüestiona i el partit perd alguns punts. Salvini els ha vacil·lat a tots.

LA XIFRA

25
per cent
de vots tindria la Lliga –dos punts menys que el M5E– si s’anés a votar, contra el 17% que va obtenir el març.

Sopars de luxe amb fons europeus

Alba Sidera Gallart

Analitzant els comptes del 2016 del grup d’extrema dreta del Parlament Europeu al qual pertany l’italià Matteo Salvini, l’holandès Geert Wilders i, fins al mes de juny passat, la francesa Marine Le Pen, es descobreix que els populistes tenen una forta passió pel luxe quan és pagat, presumptament, amb diners públics. Segons una investigació del setmanari francès Le Canard Enchaîné, el grup va organitzar un sopar de Nadal amb 60 ampolles de xampany i vi Gevrey-Chambertin per valor de 13.500 euros. Destaquen els nombrosos sopars als locals més exclusius de París entre Le Pen i Salvini, que no han amagat mai la seva enorme sintonia. Per exemple, al premiat restaurant L’Ambroisie, a prop dels Camps Elisis, van gastar 449 euros per persona. Totes les despeses haurien estat pagades per Le Pen amb els fons europeus. Ahir, la populista va negar les acusacions amb una breu piulada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona