Política

Salvini i Di Maio pacten un nou govern de coalició

Aparten de la cartera d’Economia el ministre vetat per Mattarella i el passen a Afers Europeus

Tornen a proposar Giuseppe Conte per dirigir l’executiu

El Moviment Cinc Estrelles (M5E, antisistema) i la ultradretana Lliga van acordar ahir la composició d’un nou govern, després d’un primer intent fallit a causa del vet del president de la República, Segio Mattarella, al candidat proposat per dirigir Economia, el veterà economista Paolo Savona, contrari a l’euro. Els líders dels dos partits, Luigi di Maio i Matteo Salvini, van segellar l’acord després de gairebé quatre hores de reunió.

El nou executiu de coalició també estarà presidit pel jurista Giuseppe Conte, que ja havia rebut l’encàrrec de Mattarella, però hi va renunciar quatre dies després arran del vet presidencial a Savona. Conte va tornar a Roma des de Florència, on continuava impartint classes de dret a la universitat, per assistir també a la reunió amb Di Maio i Salvini a la seu de la cambra baixa. Al vespre, havia de ser rebut de nou per Mattarella al Palau del Quirinal.

Després del pacte entre leghisti i grillini, l’exdirectiu de l’FMI Carlo Cottarelli, que, després de la dimissió de Conte, va rebre l’encàrrec de formar un govern tècnic provisional per aprovar el pressupost i portar el país a les eleccions el 2019, també va renunciar a la missió que li havia encomanat Mattarella. “La formació d’un govern polític és la millor solució”, va sentenciar durant la roda de premsa en què va anunciar que plegava.

En el nou executiu Conte pactat ahir, Di Maio i Salvini assumeixen les vicepresidències. El líder grillino, a més, es fa càrrec de la cartera de Treball, i el leghista, de la d’Interior. El discutit Savona, de 81 anys, es manté al govern però passa a ocupar el Ministeri per a Afers Europeus. L’aposta com a ministre d’Economia és el professor universitari de 69 anys Giovanni Tria (Lliga), i qui dirigirà Afers Estrangers serà l’exministre i exjutge del Tribunal de Justícia de la UE Enzo Moavero Milanesi.

Salvini va celebrar el nou acord al seu perfil de Facebook: “Compromís, coherència, treball, paciència, sentit comú, cap i cor per al bé dels italians. Ja estem, finalment, preparats després de tants obstacles, atacs, amenaces i mentides”, va escriure.

A més del M5E i de la Lliga, el nou executiu disposarà també del suport del partit ultradretà Germans d’Itàlia, que, en la moció de confiança al Parlament, s’abstindrà per facilitar el naixement de l’autoproclamat “govern del canvi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
Carib

Dimiteix el primer ministre d'Haití

barcelona