Política

Berga abraça el president Torra en la Patum de Lluïment

El cap del govern agraeix el compromís del municipi per “ajudar-nos a aconseguir la llibertat”

Bany de masses del president de la Generalitat, Quim Torra, aquest diumenge al migdia a Berga, on ha presenciat des del balcó de l’Ajuntament la Patum de Lluïment després d’assistir a la missa solemne. En una plaça de Sant Pere farcida de llaços grocs i de cartells on es llegia ‘Llibertat Presos Polítics’, Torra ha rebut el suport de la vora de 6.000 persones que assistien al tradicional acte, on no hi ha faltat figures com els Gegants, les Guites o l’Àliga .

Abans, Torra ha signat en el llibre d’honor acompanyat de l’alcaldessa del municipi, la cupaire Montse Venturós. Ha expressat que hi ha “un mandat republicà democràtic i republicà a seguir”, resultat del referèndum de l’1 d’octubre i ha agraït el compromís de la gent de la capital del Berguedà. “Gràcies Berga, per tant, per ser-hi sempre, per ajudar-nos a aconseguir la llibertat”, ha sentenciat.

“Tenim presos polítics i exiliats i el nostre dret a l’autodeterminació és criminalitzat”, ha deixat escrit Torra en el llibre d’Honor. “Però tenim un mandat republicà i democràtic a seguir”, ha afegit, recordant el resultat de l’1 d’Octubre. Després de donar les gràcies a Berga pel seu compromís “per a la llibertat, ha acabat amb un ’Visca Berga, Visca la Patum i Visca Catalunya lliure’. L’alcaldessa del municipi, Montse Venturós, li ha regalat una llibre sobre la festa i una carota. Del primer obsequi, Torra, visiblement il·lusionat ha expressat que “valia la pena” haver vingut, i de la carota, ha assegurat que “va directe a la Casa dels Canonges”.

Quan ha sortit al balcó de l’Ajuntament per presenciar la Patum de Lluïment, Torra ha estat rebut per una gran ovació, que ha cridat “President, president”. Un altre moment destacat és quan una de les Guites, amb la seva forma arcaica de Mulassa i el seu llarg coll, ha acostat fins al president de la Generalitat una bóta de vi, d’on el cap de l’Executiu n’ha fet un glop, gest celebrats pels assistents.

El president del Parlament, Roger Torrent, agafarà el relleu de Torra com a màxima autoritat del país en la darrera Patum del 2018, la Patum Completa, que començarà, si el temps ho permet, a dos quarts de deu de la nit. També s’espera la presència com a convidats del nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, entre d’altres autoritats.

La pluja s’espera i el groc domina

La Patum de Lluïment s’ha pogut lluït amb tota la seva plenitud, ja que la pluja ha fet acte de presència a Berga just en acabar l’acte. Han obert plaça els Turcs i Cavallets, seguits de les Maces i els Àngels, les Guites, l’Àliga, els Nans Vells, els Gegants i els Nans nous. Tot seguit, el punt i final de la festa ha vingut marcat per els tres tirabols de rigor, on els assistents ballen amb els Gegants i les Guites al so del Tabal i les diferents Tonades.

Entre els elements destacats, l’Àliga, que ha substituït el ram de clavells vermells que subjecta amb el bec per uns de grocs, i duia també al coll un mocador del mateix color. Els nans vells han volgut també retre homenatge a Pep Casellas, cap de colla durant 25 anys i que va morir recentment.

Per homenatjar-lo, els quatre nans, que representen quatre figures masculines amb barret de tres pics, una llarga trena i que ballen fent picar les castanyoles, han dansat el ‘Ballet de Déu’, peça recuperada per a l’ocasió. Es dona el cas que els quatre nans han estat representats per dues filles de Casellas i dos nebots seus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

El líder d’Hezbol·là qualifica les explosions al Líban de “declaració de guerra” d'Israel

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona