Política

Aragonès celebra que avui s’aixequi la “intervenció financera” i reclama que també s’eliminin els controls mensuals

El vicepresident comunica als departaments de la Generalitat la fi de la intervenció decretada el juliol i el setembre passat

Afirma: “No substituirem la negociació sobre la sobirania i l’autodeterminació per un model de finançament”

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha celebrat que aquest dilluns s’acabi la intervenció financera que el govern de Mariano Rajoy va aplicar el juliol i el setembre de l’any passat. En declaracions als periodistes en arribar a la seu del departament d’Economia, Aragonès ha explicat que avui es recupera el control de les despeses, les bestretes del sistema de finançament es tornaran a ingressar als comptes de la Generalitat, també decauen les declaracions responsables que havien d’acompanyar les contractacions i s’elimina que qualsevol pagament hagi de tenir el vistiplau del Ministeri d’Hisenda. Encara queden però alguns aspectes pendents del control financer com la informació mensual que s’ha de remetre des del 2015 al Ministeri d’Hisenda. Aragonès ha avançat que demanarà al seu homòleg del govern de Pedro Sánchez que elimini també aquesta “mesura discriminatòria” cap a Catalunya.

El secretari general del PSOE, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dilluns que es mantindrà la intervenció financera de la Generalitat fins que es normalitzi la situació a Catalunya però no ha concretat les mesures que, segons ell, mantindrà el govern encapçalat per Pedro Sánchez.

“De les primeres mesures que farem és la comunicació als departaments de la Generalitat que la intervenció financera del setembre s’ha acabat. Per tant, intentem tornar a la normalitat, al bon funcionament dels serveis públics i a reduir les càrregues burocràtiques”, ha afirmat Aragonès des del departament d’Economia.

Segons ha detallat Aragonès, la intervenció financera té diversos graus i el que avui decau són les mesures que es van aplicar al juliol i al setembre de l’any passat. Unes mesures que el Govern entén que van quedar emparades per l’aplicació del 155.

Però encara queden, segons el vicepresident, alguns aspectes pendents pel que fa al control financer i ha citat la informació mensual que la Generalitat ha d’enviar al Ministeri d’Hisenda des del 2015. “Esperem que amb la posada en marxa del nou ministeri d’Hisenda puguem acordar amb ells que aquesta mesura discriminatòria per a Catalunya també passi a formar part de la història”, ha desitjat Aragonès.

Negociació

A primera hora del matí, en una entrevista als Matins de TV3, Aragonès ha avisat al recentment nomenat president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la negociació que espera establir entre els dos executius no suposarà “una renuncia a les idees” dels independentistes. És per això que ha advertit que un canvi en el sistema financer o dels impostos no servirà perquè el Govern deixi de costat algunes qüestions claus. “La negociació política de fons sobre la sobirania, sobre com donem sortida democràtica al dret a l’autodeterminació, no es pot substituir per un nou model de finançament i per una mica més d’IRPF”, ha sentenciat a l’entrevista. I és que per a Aragonès, aquestes són “dues coses diferents”, i si el governes panyol espera parlar de finançament “el primer que ha de fer és complir l’actual model, perquè el marc actual s’està incomplint”.

“Nosaltres no renunciem al dret a l’autodeterminació. No renunciem i no demanem al govern espanyol que renunciï als seus principis”. A partir d’aquesta premissa, Aragonès creu que s’ha d’encarar un diàleg amb l’Estat que no impliqui canviar millores de les polítiques diàries per la renúncia a un referèndum o a la plena sobirania de Catalunya. El vicepresident creu que a Catalunya “hi ha una majoria que no està d’acord amb l’statu quo actual, i per això es va fer ja l’1-O”. A més, considera que “la Constitució espanyola a Catalunya està deslegitimada democràticament, qüestionada”, i per això cap negociació podrà implicar la renúncia al dret a l’autodeterminació. “Catalunya ha de poder decidir el seu futur. Ja ho vam fer, de fet, l’1-O. I s’ha d’abordar aquesta qüestió política de fons sobre la sobirania. No renunciarem mai, mai, mai als principis i objectius polítics”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia