Política

Rajoy va idear el 2015 el FLA ‘ad hoc’ estant en funcions

La fi del 155 retorna les finances al control més lax de fa tres anys fixat per Montoro a Mas-Colell en plena precampanya de les eleccions espanyoles

Expira el control setmanal de factures imposat el juliol del 2017

Mariano Rajoy és història a La Moncloa, però no ho és el seu llegat legislatiu, ni tan sols les normes que va imposar estant en funcions. La fi de l’article 155 a Catalunya retorna ara les finances de la Generalitat al control previ i més lax vigent des del 20 de novembre del 2015, en què Rajoy i el seu ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, van obviar els límits que dicta la Constitució en períodes en funcions –article 101– i van crear un finançament ad hoc per a Catalunya en què el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) tenia una “condicionalitat reforçada” i més estricta que la del primer FLA, creat el juny del 2012.

“El control financer es manté” i “el control s’aixeca” són frases que sonen des de dissabte tot i semblar contradictòries, però no ho són. Quan el Senat va aprovar l’aplicació del 155, el 27 d’octubre, aquella suspensió de l’autogovern va incloure el dur control setmanal de les finances que Montoro havia fixat el juliol del mateix 2017 per intentar aturar l’1-O. Qui diu que “el control financer s’aixeca” té raó si vol dir que aquesta versió de vigilància extrema decau. Fins i tot l’11 de maig el ja exportaveu espanyol Íñigo Méndez de Vigo, en una de les últimes compareixences a La Moncloa, admetia que la fi del 155 extingia el control setmanal de les factures perquè al Senat el PP, el PSOE i Cs havien pactat que quedés “subsumit” en l’arsenal del 155.

Si bé Ciutadans va firmar que la vigilància extrema expirés amb el 155, el secretari general, José Manuel Villegas, exigeix al president Pedro Sánchez desobeir el Senat i gestionar les finances des de Madrid. “Fem una crida a Sánchez a seure i a parlar de com estenem el 155 o com instaurem un 155 nou que afecti almenys el diner públic, els mitjans públics de comunicació, els Mossos i la política exterior”, va dir Villegas.

Qui diu que “el control es manté”, però, també té raó si vol dir que la Generalitat es desfà de la camisa de força setmanal vigent des del juliol del 2017 –que Montoro al·legava que era per evitar l’1-O, que no va evitar–, però no retornarà encara a l’era prèvia al FLA, una sigla creada per Montoro el 2012 que Artur Mas va citar al seu dia en un lapsus com a “Fons de Liquidació Autonòmica” pel seu caràcter invasor. Quan Montoro va idear el 2015 el FLA reforçat que ara tindrà de nou la Generalitat, va ser rotund: “El FLA ha d’anar a finançar el dèficit del 2014 i a pagar serveis públics essencials i els venciments del 2015. Ni un euro a vel·leïtats independentistes.” El conseller d’Economia del moment, Andreu Mas-Colell, també era rotund: “El nou FLA inclou criteris polítics. Ho denunciarem a totes les instàncies on es pugui.” Dos anys i mig després, Catalunya torna a la casella de sortida del vell FLA, que no permet acudir als mercats motu proprio, però que ja no és la camisa de força amb què ha viscut els últims deu mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona