Política

Els noms del nou govern

Sánchez dona la vicepresidència a la negociadora del PSOE del 155

Carmen Calvo també assumirà el Ministeri d’Igualtat

Ábalos es queda Foment i la quota del PSC serà Meritxell Batet, a qui entrega Administracions Territorials

L’endemà de saber-se que el nou cap de la diplomàcia espanyola seria Josep Borrell, ministre de Felipe González i adepte de Societat Civil Catalana, ahir es van conèixer alguns noms més de l’executiu de Pedro Sánchez, que s’anunciarà oficialment avui, per prendre possessió demà i celebrar el primer Consell de Ministres divendres.

En espera de l’anunci oficial, sembla que el nou executiu espanyol no només complirà amb la paritat, sinó que les dones ocuparan llocs clau en l’estructura del nou govern, que tindrà una única vicepresidència que ocuparà una dona. Sánchez ha confiat en Carmen Calvo perquè sigui la seva número dos en el govern.

Aquesta cordovesa de 61 anys, doctora en dret constitucional i responsable d’igualtat del PSOE, va ser la negociadora a l’ombra del PSOE amb el PP i Cs de l’aplicació de l’article 155 contra Catalunya. Després del referèndum de l’1-O, Calvo va afirmar en declaracions en un programa de ràdio que “s’havia trencat la convivència de manera molt greu”. El 2013 va defensar el dret de Catalunya a convocar una consulta dins del marc legal. Calvo, del nucli dur de Sánchez, assumirà també el Ministeri d’Igualtat, que els socialistes rescaten de l’etapa de José Luis Rodríguez Zapatero. De la mateixa manera que Borrell, la futura vicepresidenta no s’estrenarà en responsabilitats de govern. Va ser ministra de Cultura de Rodríguez Zapatero i entre les mesures que va adoptar destaca el retorn dels papers de Salamanca. Calvo no serà l’única andalusa; també es va confirmar la presència de María Jesús Montero, que agafarà el relleu de Cristóbal Montoro a Hisenda. De 52 anys, la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques de Susana Díaz va militar de jove al Partit Comunista i va ser consellera també en els governs de Manuel Chávez i José Antonio Griñán.

L’equilibri territorial ha estat un factor a tenir en compte en configurar el gabinet, en què també hi haurà dos catalans. A més de Borrell, hi ha confirmada la presència de Meritxell Batet, que serà la quota del PSC. Ocuparà Administracions Públiques i serà una peça clau en l’obertura d’un diàleg amb Catalunya. Destaca també la presència de la madrilenya Teresa Ribera, a qui Sánchez confia Energia i Medi Ambient. En el mandat de Rodríguez Zapatero va ser secretària d’estat en aquesta matèria, ja que no hi havia ministeri. La seva signatura va servir per autoritzar el polèmic projecte del Castor. També hi haurà dos valencians. Un és José Luis Ábalos, que assumirà Foment, un dels ministeris sensibles per Catalunya. Amb aquest nomenament, Sánchez no ha escoltat la petició que li va fer el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que li va demanar que nomenés un ministre o ministra de Foment català per posar fi al “dèficit d’infraestructures” de Catalunya.

L’altre nom valencià serà Carmen Montón, consellera de Sanitat de Ximo Puig. Metgessa de professió, agafarà el control de Sanitat, Consum i Benestar Social. Un altre nom confirmat és el de Nadia Calviño, directora de Pressupostos de la UE. Aquesta gallega, filla de José María Calviño (que va ser director general de RTVE amb Felipe González), serà la titular d’Economia. Margarita Robles també estaria dins del nou govern, però el seu nom sona tant a Justícia i Interior com a Defensa. Adriana Lastra la substituirà com a portaveu al Congrés.

Carmen Calvo

Vicepresidenta del govern i ministra d’Igualtat

José Luis Ábalos

Ministre de Foment

Teresa Ribera

Ministra d’Energia, Medi Ambient i Canvi Climàtic

Meritxell Batet

Ministra d’Administracions Territorials

Nadia Calviño

Ministra d’Economia

María Jesús Montero

Ministra d’Hisenda

Margarita Robles

Pendent de confirmar-se el el seu nomenament.

Carmen Montón

Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social

Josep Borrell

Ministre d’Afers Estrangers



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia