Política

Batet assegura que la reforma de la Constitució és “urgent, viable i desitjable” per avançar cap a un model federal

La ministra de Política Territorial aposta per impulsar mesures polítiques per “solucionar” el conflicte amb Catalunya

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha defensat que la reforma de la Carta Magna és “urgent, viable i desitjable” per avançar cap a un model federal. Durant la jornada Reforma constitucional, federal i amb drets del PSC, Batet ha assegurat que per abordar el conflicte polític a Catalunya “no n’hi ha prou” amb la defensa de la Constitució i la llei sinó que es poden impulsar mesures polítiques “sempre que hi hagi confiança i lleialtat”.

En el seu primer acte oficial com a ministra a Catalunya, Batet ha apostat per “reprendre” els 45 punts que Puigdemont va demanar a Rajoy, recuperar inversions “desateses” durant molts anys que són “molt necessàries” per Catalunya i treballar en reformes legislatives que recuperin part de l’Estatut d’Autonomia que van ser declarades inconstitucionals perquè estaven regulades per una norma “que no corresponia”.

La ministra ha dit que la reforma constitucional és “urgent” perquè cal superar la crisi institucional que “estem vivint”, de forma molt particular a Catalunya, que és “una crisi d’Estat” que afecta a tota la ciutadania d’Espanya. Batet ha justificat que “és viable” perquè “aprofundeix en els valors i decisions adoptades a la Constitució del 78” i perquè “estem preparats”. Segons la socialista, “tenim una democràcia suficientment forta com per afrontar una reflexió profunda i conjuntament”. En darrer terme, ha manifestat que “és desitjable” perquè un sentit federal de l’Estat és “el millor camí” per garantir un destí comú des de les diferents opcions polítiques i territorials.

La titular del ministeri de Política Territorial ha celebrat que el seu primer acte oficial sigui a la seva ciutat, Barcelona. Des d’aquí ha fet una crida a restablir la confiança i la lleialtat entre governs però també entre els ciutadans i les institucions. “Un dels majors problemes ha estat que hi ha la sensació que les institucions no estan respectant al conjunt de la ciutadania. El primer pas en aquest sentit l’ha definit el president Sánchez, es necessita escoltar, dialogar i consensuar”, ha apuntat Batet. “Cal escoltar les raons i les propostes de totes les formacions i oferir una resposta que tingui en compte tots els plantejaments”, ha expressat.

Batet, que ha situat el diàleg en un objectiu polític de primer ordre, ha explicat que el president del govern espanyol ja ha contactat amb tots els presidents de les comunitats autònomes “per reprendre una discussió sincera i lleial”. Així, la ministra ha conclòs que el model territorial i el reconeixement dels drets socials a la Constitució requereixen una “actualització”. “L’estat de les autonomies ha estat un èxit però necessitem la renovació del pacte territorial del 78.”, ha dit.

Amb tot, però, ha recordat que la reforma constitucional requereix la “confluència” de totes les forces polítiques perquè fer la reforma “sense consens” i “sense la participació de totes les comunitats seria un error.” Per això, la ministra ha convidat a totes les formacions a sumar-se a la comissió sobre el model territorial que va impulsar el PSOE l’any passat al Congrés.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dedicat bona part de la seva intervenció a valorar la moció de censura que ha portat a Pedro Sánchez a la Moncloa. També ha mostrat tot el seu recolzament a la ministra Meritxell Batet i al nou govern espanyol. Pel que fa l’eix central de la trobada, Iceta ha dit que el seminari d’aquest dissabte vol contribuir en fer una Catalunya “més còmode” i “feliç” dins d’Espanya, en un Estat més “progressista i obert”. “Tenim molta feina a fer”, ha assegurat.

El líder del PSC, però, ha admès que una reforma constitucional només serà possible “si hi ha un treball intens d’aproximació de posicions” entre els partits i de compartir el “diagnòstic”. Iceta ha recordat que Espanya “és una nació amb territoris que senten que la seva nació és el seu territori”. Per això, ha apostat per fer compatible “el sentiment amb la realitat política.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia