Política

Batet insta a reformar la Constitució, i la vol federal

La ministra creu que la proposta és “viable i desitjable” per solucionar la “crisi d’estat”

Convida totes les institucions a “escoltar, dialogar i consensuar” per restablir la “confiança i la lleialtat”

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, va debutar ahir en públic i ho va fer a casa, en un acte que ella mateixa havia estat organitzant setmanes abans com a secretària d’impuls federal del PSC.

Batet va arribar a la cita amb un missatge pensat, el portava per escrit, sense deixar gaire marge a la improvisació, clar i directe: “Hi ha una crisi d’estat que ens afecta a tots”, va sentenciar, que cal solucionar afrontant la reforma de la Constitució. Una tasca que, al seu parer, és, a més a més, “urgent”, “viable i desitjable”. I com? De moment, a través del “diàleg i el consens”. On? Un bon espai per a la ministra seria la comissió que es va crear el novembre del 2017 al Congrés dels Diputats per estudiar una possible reforma de la carta magna i que a hores d’ara està en via morta.

Potser per això últim, Batet va voler aprofitar l’acte d’ahir per fer una crida a dirigents i representants d’institucions i comunitats autònomes perquè participin i retornin a la comissió, rebatejada des d’ahir com la “del diàleg”, tenint en compte que en el moment de la seva creació no tots els grups hi van participar i alguns fins i tot la van abandonar en les primeres sessions. Batet havia advertit tan bon punt va iniciar la seva intervenció per inaugurar les jornades socialistes –precisament sobre la reforma federal– que calia restablir “la confiança i la lleialtat” que “s’havia perdut” entre els governs i també entre els ciutadans i les seves institucions.

Batet no va estalviar temps en explicacions i va argumentar les raons per les quals considera que la reforma és viable. Primer de tot, perquè totes les persones que han comparegut fins ara en la comissió de treball en el Congrés han coincidit a assenyalar que “l’actual sistema és millorable” i, segon, perquè es una llei de fa 40 anys i ara “disposem d’una democràcia consolidada” per afrontar aquesta reforma “profunda”. També va justificar que sigui una reforma “desitjable”, ja que permetria “renovar” el pacte territorial” i fer un esforç per millorar els serveis públics i els serveis socials.

El camí que volen encetar el PSOE i el PSC, però, no s’albira gaire fàcil i així ho va insinuar la ministra apel·lant diverses vegades a la necessitat que hi hagi un canvi d’actitud que es basi a escoltar i dialogar amb l’altre per arribar a consensuar la sortida. “És l’única manera de fer política del segle XXI.” Batet tampoc va obviar que tota reforma ha de seguir el que marca l’ordenament jurídic. Per als socialistes, el nou model de la Constitució hauria de ser federal, però ahir Batet va prioritzar la participació i el diàleg entre totes les parts per fer una bona diagnosi.

Batet va compartir l’acte amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va elogiar el nou govern de Pedro Sánchez i va admetre que fins i tot ell s’havia sentit sorprès. “L’onada del 8-M ha arribat a la platja”, va dir el també diputat, que va voler realçar el missatge que s’ha enviat a Europa. “Espanya no és Itàlia”, va resumir Iceta. “Esperem molt d’aquesta finestra que s’ha obert”, va indicar un Iceta cofoi que va avisar que el PSC ajudarà, però “no serà equidistant”.

Apareixen noves propostes i les discutirem, però l’Estat coneix la nostra: l’1-O i el 27-O
Quim Torra
president de la generalitat
Fa 40 anys i ja som una democràcia consolidada per poder afrontar una reflexió profunda
Meritxell Batet
MinistrA de política territorial
El PSC no és un mediador, no és equidistant. És el socialisme a Catalunya i de Catalunya
Miquel Iceta
primer secretari del psc
Es pot parlar de reformar la Constitució, però no per satisfer els independentistes
Xavier García Albiol
president del pp
Cal reforçar la nació de ciutadans lliures i iguals, suprimir els aforaments i reformar o tancar el Senat
Albert Rivera
president de ciutadans
Sánchez opta per rebaixar la tensió territorial enfront el model policial del PP i l’incendiari de Cs
Pablo Echenique
secretari d’organització podem

Torra dona la benvinguda a totes les propostes

El president de la Generalitat, Quim Torra, va celebrar les “propostes concretes” de la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, amb relació al canvi “urgent” de la Constitució Espanyola. Torra, però, va deixar clar que cal partir del “mandat popular” de l’1-O, i de la declaració política del 27 d’octubre. “Igual que amb la del Cercle d’Economia, donem la benvinguda a totes les propostes, perquè sobre això hem de debatre”, ha reblat Torra. El president va explicar que encara no hi ha data fixada per a la reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, però ha remarcat que no serà per “fer-se la foto”, i que es debatran “continguts que importen al país”: “Els dos equips estan preparant intensament la reunió i volem parlar de drets civils, polítics i del dret a l’autodeterminació.”

Qui també va reaccionar a les paraules de Batet va ser el líder de Ciutadans, Albert Rivera, favorable a una reforma més centralitzadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia