Política

Torra busca el sí de Sánchez a parlar de tot

El govern explorarà si es pot abordar un diàleg, també sobre l’autodeterminació

Atura la liquidació de l’òrgan diplomàtic per decidir el seu futur

El govern català vol que la primera reunió entre els presidents Torra i Sánchez permeti explorar la possibilitat d’un diàleg sobre el futur polític de Catalunya sense que el govern espanyol exigeixi sacrificar el dret d’autodeterminació com va fer l’expresident Rajoy. L’objectiu és eminentment exploratori per part catalana. Buscar un “acord per a l’acord”, obrir una via de diàleg en què els dos executius puguin contrastar les seves propostes: reforma federal i dret d’autodeterminació. “L’objectiu és veure si es pot fer una segona reunió” s’indica des de l’executiu. Poc valdrà la pena fer una segona trobada si Sánchez tanca la porta a acostar posicions en aquesta qüestió i exigeix a la part catalana renunciar a l’autodeterminació com va fer Rajoy. Perquè aquell dia es va acabar el diàleg.

Tenint en compte que aquesta reunió encara sense data ni ordre del dia serà la primera presa de contacte cara a cara entre els dos presidents, el govern català no pretén concretar-hi afers sectorials com ara finançament, inversions o lleis socials, tot i que es dona per suposat que es parlarà dels 46 punts plantejats a Rajoy pel president Puigdemont –la mateixa ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, que prepara la trobada, reivindica començar el diàleg pels 45 punts tot excloent, però, l’autodeterminació.

La interlocutora catalana de Batet per preparar la reunió de presidents, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, avançava ahir que no es pretén abordar en detall els afers sectorials, sinó explorar una via d’acord entre les posicions de partida: “Quina és l’oferta del govern espanyol i com pensa donar resposta a la voluntat del poble català?”. Artadi revela que Pedro Sánchez va trucar a Torra divendres a la tarda per proposar-li la trobada i va designar la ministra Batet per acordar l’agenda i el contingut. Batet i Artadi ja han tingut els primers contactes preparatoris. “Hem de poder parlar de tot sense condicions ni apriorismes”, conclou Artadi. També amb aquesta premissa, el president Torra signava ahir les cartes que s’han començat a enviar als mandataris europeus. En la missiva enviada als presidents, primers ministres i ambaixadors dels països europeus, Torra reafirma el compromís català amb Europa i els seus valors, i hi reivindica “el debat, el diàleg i les urnes” com l’única manera de fer progressar la societat. No hi ha millor manera de culminar el diàleg i el debat que respectar “la llibertat de totes les persones a expressar-se, opinar i decidir”, hi conclou el president.

Torra també explorarà la predisposició de Sánchez a recuperar les lleis socials d’habitatge, renda o subministrament energètic que van ser tombades pel Constitucional a instàncies del govern del PP.

Per altra banda, en el Consell Executiu d’ahir es va decidir “aturar la liquidació” del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) que va impulsar el govern espanyol després de l’aplicació del 155. La consellera Artadi afirmava ahir que es “deixa sense efecte l’òrgan liquidador” imposat a la Generalitat per l’anterior govern espanyol i es convocarà el ple de l’organisme per “prendre les decisions respecte a l’actual situació” tenint en compte que el consorci del Diplocat l’integren, a més de la Generalitat, els ajuntaments de les quatre capitals, les diputacions però també universitats, escoles de negoci, Foment del Treball, Pimec, la federació de caixes d’estalvi o el consell de les cambres de comerç. Tot i que el Diplocat no ha estat liquidat del tot, Artadi reconeix que cal analitzar, per exemple, com restituir les persones tenint en compte que van ser acomiadades. També la reobertura de delegacions a l’estranger obligarà el Departament d’Acció Exterior a crear de nou les places.

LES FRASES

Quina és l’oferta del govern espanyol? S’ha de poder parlar de tot sense condicions ni apriorismes
Elsa Artadi
consellera de la presidència
No hi ha millor expressió de diàleg que el que culmina amb la llibertat de les persones per decidir
Quim Torra
carta als mandataris europeus

Cap canvi a la vista en els Mossos

“Mentre Ferran López continuï sent el cap dels Mossos d’Esquadra té tota la confiança del govern i el cos funciona perfectament.” Amb aquestes paraules, la consellera portaveu va descartar canvis imminents al cos, tot i que va admetre que el conseller d’Interior, Miquel Buch, estudiarà si cal una reorganització d’àrees o persones –el major Trapero ha desestimat l’oferta de Torra i el mateix Buch per tornar a dirigir el cos tenint en compte la seva imputació judicial. En canvi, el govern nomenava ahir Marcel·lí Joan director general d’Afers Religiosos en substitució d’Enric Vendrell, destituït per la nova consellera de Justícia, Ester Capella. Qui va ser secretari general del vicepresident Junqueras, Lluís Juncà, serà director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació. Francesc Sutrias tornarà a ser director general de Patrimoni mentre que Josep Maria Argimon serà el director gerent de l’Institut Català de la Salut. El poeta, assagista i doctor en filologia Joan-Elies Adell dirigirà la Institució de les Lletres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules de paritat de tarifes de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

El líder de Hezbol·là qualifica les explosions al Líban de “declaració de guerra” d'Israel

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona