Política

El PSC vol garanties que el govern complirà la legalitat

Registra una bateria de preguntes i reclama al govern, per escrit, explicacions sobre el consell de la República i l’assemblea d’electes

El president Torra se sotmetrà a la primera sessió de control

El PSC no se’n fia i farà la prova del cotó fluix al govern de la Generalitat. Als socialistes els preocupen les declaracions del president, Quim Torra, durant el debat d’investidura en què va anunciar la configuració del consell de la República i l’assemblea de càrrecs electes. També els amoïnen les declaracions de la portaveu, Elsa Artadi, en què no descartava la via unilateral. Amb l’objectiu que l’executiu de Torra expliciti els seus plans i abandoni el que a hores d’ara només ocupa el relat polític, el portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, va registrar ahir un paquet de fins a 18 preguntes en què demana explicacions sobre el com, el quan, el cost i quines funcions tindran aquests dos òrgans que el govern té previst configurar. “Fem una crida a fer possible que aquesta legislatura s’emmarqui en la legalitat i el respecte a les normes”, indicava la portaveu, Eva Granados. Les preguntes s’adreçaran directament a l’executiu català després de ser admeses per la mesa del Parlament. Es calcula que el període per obtenir una resposta serà com a mínim de dos mesos sense pròrroga.

Però, a més de les preguntes, els socialistes també van registrar ahir una proposta de resolució adreçada a la comissió d’Afers Institucionals perquè el Parlament insti el govern de la Generalitat a complir l’Estatut d’Autonomia i “a no desnaturalitzar el sistema institucional actual”; és a dir, el Parlament i la Generalitat amb la creació d’un consell de la República i l’assemblea de càrrecs electes. Ahir mateix, l’expresident Zapatero apostava com a solució a la crisi entre els governs català i espanyol retornar a la situació que hi havia a Catalunya abans de la sentència del 2010 sobre l’Estatut.

D’altra banda, ahir es va reunir la junta de portaveus per aprovar l’ordre del dia del pròxim ple previst per al 20 de juny. Com a novetat de la sessió, es recupera la tasca de control al govern amb preguntes al president Torra i als consellers del seu equip conjuntament amb un total de 9 interpel·lacions. Serà la primera sessió amb el procediment més ordinari de les que s’han celebrat en els darrers mesos a la cambra catalana, tal com la mateixa portaveu socialista va destacar ahir. La tasca legislativa quedarà emmarcada en les comissions després que aquestes ja quedessin configurades la setmana passada pel president, Roger Torrent. De moment, no hi ha calendari per a les compareixences dels consellers amb què, de manera habitual però no obligatòria, es donava per iniciada la feina dels diputats en les comissions amb una explicació dels plans del govern. La setmana que ve, amb la previsió del ple del dia 20, tampoc es preveu que es convoquin les comissions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia