Política

Setze pilars i una gran pinya

L’ANC i Òmnium rebutgen el debat sobre l’acostament dels presos polítics i n’exigeixen l’alliberament immediat

La Guàrdia Civil intenta intimidar castellers de Valls amb identificacions en un acte davant de Soto del Real

Vuit ignominiosos mesos després, l’independentisme continua dempeus per denunciar l’empresonament il·legal del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i la resta de presos polítics i exiliats. Les entitats sobiranistes i diverses colles castelleres van alçar arreu del país setze pilars per la llibertat i la dignitat, tants com independentistes presos i exiliats. La pinya era la mateixa, formada per milers de manifestants que reclamaven l’alliberament immediat dels perseguits.

A Barcelona, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i la successora de Sànchez a l’ANC, Elisenda Paluzie, van rebutjar a l’uníson el debat sobre l’acostament dels nou empresonats cap a centres penitenciaris catalans. “Està de moda fer-se els generosos i dir que potser s’acostaran els presos; doncs no, això és una exigència de la llei, que estiguin a prop de casa, i amb això continuaran vulnerant tots els drets fonamentals. No són generosos: el delicte és tenir-los a la presó”, va deixar clar Paluzie. Els últims dies el govern de Pedro Sánchez i el jutge Pablo Llarena s’han anat traient de sobre la responsabilitat d’apropar-los. “No ens valen aquests debats, l’acostament és una qüestió d’aplicar la llei, n’exigim l’alliberament immediat”, va reblar Mauri.

Després que els castellers del Poble-sec i els de la Sagrada Família aixequessin els seus pilars a la plaça de Catalunya, familiars de Jordi Sànchez, Carles Puigdemont i Toni Comín van denunciar la vulneració de drets que estan suportant i van agrair el suport popular durant aquests mesos. “Mentre no hi hagi una solució política ens hem de mantenir ferms al mandat de l’1-O. L’única solució és un referèndum pactat”, va afirmar Betona, germana de Comín.

A Balaguer es va fer el primer pilar de la jornada, dedicat a l’anterior consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, originària de Vallfogona de Balaguer, avui exiliada a Brussel·les. D’altra banda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va aixecar pilars al davant de les presons de Madrid. Una setantena de castellers van participar en l’expedició, que va recalar a Alcalá Meco, Estremera i Soto del Real. La iniciativa partia de les paraules que el casteller de la Colla Vella César Torrijos va adreçar als consellers que eren al balcó de l’ajuntament de la capital de l’Alt Camp, Jordi Turull i Carles Mundó, durant la diada de Santa Úrsula de l’any passat, en descarregar el pilar de vuit amb folre i manilles. Assenyalant-los amb el dit, i al crit de “No afluixeu!”, va protagonitzar una imatge icònica en el món casteller.

La Guàrdia Civil va identificar castellers i periodistes a Soto del Real. “Es tracta d’un gest d’intimidació innecessari. Que sàpiguen que no tenim por. La causa de la llibertat és més forta que la repressió!”, va piular l’ANC. El so de les gralles no afluixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.