Política

Crida d’Òmnium a l’Estat i la societat catalana a dialogar

L’assemblea més gran de la història de l’entitat reelegeix Cuixart amb un suport massiu

Obrirà delegació a Brussel·les per denunciar l’atac als drets i promoure la llengua i la cultura del país

La repressió policial i judicial contra l’independentisme va començar al mateix temps que l’Estat i líders unionistes el culpaven d’haver trencat i dividit la societat catalana fins a estar “a punt de l’enfrontament civil”, en paraules del nou ministre Josep Borrell. Des d’aquells dies Òmnium Cultural va convertir en la seva prioritat la defensa de la convivència i la cohesió social al voltant de l’històric “som un sol poble”. Enmig del desconcert, les diferències i els vaivens tàctics de l’independentisme, Òmnium va repetir el discurs més clar i inequívoc: l’autodeterminació és irrenunciable però la unitat civil del país i el model d’escola catalana són imprescindibles.

En l’assemblea general més multitudinària de la seva història, ahir, per reelegir Jordi Cuixart amb un suport majoritari, Òmnium va reafirmar el discurs però va fer un pas més.

Ideòlegs de la fractura

Va acusar l’Estat i implícitament ideòlegs de l’unionisme d’haver dissenyat el relat de fractura ciutadana amb l’objectiu de trencar la convivència entre els catalans independentistes i no independentistes.

En un discurs llegit ahir en l’assemblea i escrit des de la presó de Soto del Real, diumenge passat, Jordi Cuixart acusava l’Estat d’haver “intentat aturar el moviment sobiranista per la via de la repressió”: “Amb els nostres empresonaments, l’ofec econòmic i, sobretot, l’intent de confrontar sentiments de pertinença, d’una manera maldestra.” “Catalunya no viu a les portes de cap confrontació civil. Irresponsables i indecents tots els que atien aquestes banderes d’infàmia”, va reblar el vicepresident Marcel Mauri en el seu parlament de cloenda.

En nom de la unitat civil, tots dos van fer ahir una crida al “diàleg permanent” però sense renúncies polítiques tant amb l’Estat espanyol com amb els no independentistes. “L’1-O va ser possible per les aliances espontànies i compartides més enllà de l’independentisme”, va defensar Mauri.

Cuixart demanava un “diàleg basat en la confiança” i sense exigir “renúncies a ningú” i advertia al “sobiranisme democràtic” l’error que suposaria centrar-se només en la lluita en favor dels presos i els encausats. I també va fer dues advertències: la República arribarà “tard o d’hora” si la volen la majoria de catalans però és “perniciós” deixar-se portar per la pressa dels terminis. L’altre avís és que “només fent un exercici d’empatia” amb tots els ciutadans “podrem continuar avançant”.

Per la seva banda, Mauri va criticar “el debat estèril” del trasllat dels presos a presons catalanes i va defensar que l’única reivindicació ha de ser el seu “alliberament immediat” perquè no han comès “ni rebel·lió, ni sedició, ni malversació” i, segons ell, només són entre reixes per un “sistema vell i caduc que només busca revenja”. Mauri va fer una crida a l’independentisme a fer possible les “aliances compartides” del referèndum de l’1-O amb els no independentistes. “Si som generosos, el camí iniciat és irreversible”, va concloure.

El vicepresident d’Òmnium va anunciar davant de l’assemblea de més de 2.500 socis celebrada al pavelló de la Vall d’Hebron que l’entitat obrirà les pròximes setmanes una delegació permanent a Brussel·les. Tindrà com a objectiu denunciar davant d’Europa “els atacs a les llibertats i els drets civils” però també promoure-hi la llengua catalana i la “cultura diversa” del país.

Suport massiu

Òmnium va tancar ahir la votació per reelegir Cuixart i la seva llista amb una participació també històrica. El president va ser reelegit amb més de 28.000 vots, mentre que el vicepresident, Mauri, i la resta de membres de la junta en van obtenir més de 27.000.

Amb més de 119.000 socis aquesta setmana, Òmnium ha trencat la barrera dels 100.000 els darrers mesos amb l’empresonament dels líders polítics i socials independentistes. Avui és l’entitat cívica i cultural amb més socis d’Europa i la segona del país després del Futbol Club Barcelona.

LES FRASES

El sobiranisme no es pot centrar en el front antirepressiu sinó en el diàleg però sense renúncies
Jordi Cuixart
president d’òmnium

LES XIFRES

L’únic projecte de l’Estat per a Catalunya és la fractura social i civil. Irresponsables i indecents”
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium
119.550
socis
té l’entitat, gairebé el doble dels 65.000 que tenia el gener de l’any passat. És la segona entitat del país.
28.151
vots
va rebre ahir dels socis d’Òmnium el president reelegit, Jordi Cuixart, empresonat a Soto del Real.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia