Política

Ábalos confirma que aixecarà els peatges de les autopistes que finalitzen la seva concessió

El ministre de Foment assegura que vol ser “coherent” amb les demandes presentades al Congrés i al Senat

Afirma que l’executiu escoltarà propostes de Catalunya dins del marc legal

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha confirmat aquest dilluns que el govern espanyol aixecarà els peatges de les autopistes que finalitzen la seva concessió. En una entrevista publicada a El País apunta que en el cas de Catalunya, es tracta del tram de l’AP-7 entre Tarragona i La Jonquera i del tram Montmeló-El Papiol, que acaben el 31 d’agost del 2021; i del tram Alacant Tarragona, amb finalització el 31 de desembre del 2019; a més de l’AP-2 Saragossa-Mediterrani el 31 d’agost del 2021. Ábalos assegura que vol ser “coherent” amb els compromisos i propostes que van presentar al Congrés i al Senat perquè les autopistes s’incorporessin a la xarxa pública un cop vençuda la concessió. D’altra banda, el ministre revela que el manteniment per quilòmetre s’eleva entre 50.000 i 68.000 euros per quilòmetre a l’any i deixa la porta oberta que sigui l’Estat qui “continués cobrant”.

Ábalos també ha assegurat avui que el govern espanyol està disposat a escoltar totes les propostes que dins del marc constitucional permetin desenvolupar l’autogovern a Catalunya i ha considerat que cal assumir que l’Estat autonòmic és asimètric. Ábalos ha incidit que, ni en origen, hi ha hagut mai simetria, per la qual cosa “no ens ha d’escandalitzar”, si bé ha precisat que és una desigualtat “sense menyscabament d’altres, no hi pot haver ciutadans de primera ni de segona en funció dels territoris”.

Sobre si acostaran els presos del procés a Catalunya, ha dit que quan el jutge conclogui que no necessita més compareixences, “en el seu cas es podria procedir a un canvi de presó” en compliment de la llei “que parla de la reinserció, que té a veure amb l’arrelament i la proximitat”. El titular de Foment s’ha mostrat disposat a reformar la Constitució i ha indicat que el Govern convidarà tots els grups que reprenguin la comissió d’estudi autonòmic per culminar aquesta abans d’obrir la de la reforma constitucional. “Això ens pot donar una pista de si es pot seguir o no”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ