Política

Artadi avisa Sánchez que seria “un despropòsit ignorar que hi ha milions” d’independentistes en la reunió amb Torra

El Govern demana a la patronal catalana “un canvi” perquè s’impliqui en la “defensa dels drets fonamentals” com han fet els sindicats

Espera que la previsió d’alliberar autopistes de l’Estat no impedeixi l’aplicació de la vinyeta a Catalunya

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha volgut avisar aquest dilluns al president espanyol, Pedro Sánchez, que a la reunió que tindrà amb el president de la Generalitat, Quim Torra, s’haurà de parlar necessàriament de les reclamacions dels independentistes catalans. “Seria un despropòsit ignorar que hi ha milions de catalans que volen deixar de ser espanyols. No tindria sentit anar i no parlar d’això. És pura lògica”, ha sentenciat en una roda de premsa posterior a la reunió de Torra amb els sindicats majoritaris i les patronals catalanes. I és que la portaveu ha insistit que, ara que s’està treballant l’ordre del dia de la trobada, cal tenir clar que el president de la Generalitat no acudirà a la Moncloa “per tractar qüestions ordinàries, com el llistat dels 45 punts incomplerts per l’Estat, que s’hauran de treballar a nivell més sectorial, en una relació bilateral més endavant”. “Per a nosaltres, el prioritari a l’ordre del dia és la situació política a Catalunya, si els catalans es poden expressar o no, i si seguirà la repressió o no”, ha afegit.

D’altra banda, Artadi ha explicat que en la reunió amb els sindicats i la patronal, s’ha parlat també de la situació dels polítics independentistes presos i de la defensa “dels drets civils i polítics fonamentals”. Així, la coincidència i complicitat que Torra ha trobat en els sindicats, l’ha vist més lleu en els empresaris. És per això que ha volgut reclamar a les patronals que facin com els sindicats i s’impliquen en les plataformes de debat i defensa d’aquests drets bàsics. “Les patronals han tingut diferents posicionaments i no tan homogenis com els sindicats. Els sindicats, històricament, sempre han defensat els drets de la ciutadania. Ens agradaria un canvi a les patronals en relació a la defensa de drets. Però el tractament que se n’ha fet a les reunions no és el mateix”, ha explicat Artadi.

També en el marc de la reunió, Torra ha agrair a empresaris i sindicats la seva complicitat en posicionar-se en contra del decret del govern espanyol de Mariano Rajoy que facilitava el canvi de seu d’empreses catalanes. “Aquest decret és una mesura més de l’espectre de repressió de l’Estat i de com utilitzar la política per reprimir la voluntat dels catalans. Serà un dels temes que parlarem a la reunió amb Sánchez, no el principal ni al nivell de la situació dels presos polítics, però en parlarem”, ha dit Artadi.

Pel que fa a altres qüestions que Torra ha volgut parlar amb sindicats i patronals, Artadi ha explicat que les trobades han estat “profitoses i útils per a una primera presa de contacte” i que tothom ha posat en valor “la necessitat de potenciar els espais de treball en comú”. En aquest sentit, ha remarcat “la voluntat de donar impuls al Pacte Nacional per la Indústria” i a L’Agència de la Formació Professional per rellançar més l’economia catalana. Els “esforços” d’empreses, treballadors i administració per fer el desplegament digital una “oportunitat de creixement econòmic” i la possible “afectació de la pròrroga pressupostària a partides com la Renda Garantida de Ciutadania o la recuperació de la paga extra dels treballadors públics”, han estat altres qüestions tractades a la reunió i on Torra creu que hi ha bona sintonia entre tots els actors.

Autopistes

Artadi també ha explicat aquest dilluns que l’executiu català veu amb bons ulls la mesura anunciada pel ministeri de Foment per no renovar les concessions d’autopistes de l’Estat que passen per Catalunya i així alliberar-les, però ha reclamat poder aplicar igualment la vinyeta en la que treballa per poder unificar criteris, pagaments i tarifes a totes les vies de cobrament de Catalunya. “Des del Govern estem estudiant implantar la vinyeta a Catalunya, i com totes les autopistes no son nostres estem veient on es pot implementar. La mesura de Foment podria ajudar a la vinyeta, però ens agradaria poder implementar-ho abans –de la data prevista de l’alliberament de les autopistes-, perquè hi ha una simetria entre totes les vies i el Govern vol treballar el mecanisme”, ha dit, reclamant així que no interfereixi en la possibilitat d’aplicar la vinyeta. Artadi ha fet aquestes declaracions en ser preguntada per la iniciativa després de la reunió mantinguda pel president, Quim Torra, amb els sindicats i les patronals catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona