Política

Torrent porta a estudi la resposta de l’Estat l’1-O

El mateix president sol·licita avui a la mesa que es creï una comissió sobre els drets civils i polítics “vulnerats” el dia del referèndum

JxCat i ERC també en demanen una altra sobre els efectes del 155

El president del Parlament, Roger Torrent, va proposar ahir constituir a la cambra una comissió d’estudi sobre els drets civils i polítics a Catalunya davant el que considera una resposta “autoritària” de l’Estat arran de l’1-O. És la primera vegada que un president de la cambra fa aquest tipus de proposta, que avui s’aprovarà en la reunió de la mesa on Junts per Catalunya i ERC tenen la majoria. Aquests partits també van registrar ahir la petició anunciada de crear una comissió d’investigació sobre les causes i els efectes de l’aplicació del 155.

Pel que fa a la sol·licitud de Torrent, el president al·lega que “la irresponsabilitat del govern espanyol d’intentar resoldre per la via judicial un problema de naturalesa política ha generat una regressió democràtica sense precedents”. L’objectiu és, segons l’escrit, “analitzar la profunditat de les vulneracions que s’han produït, les mesures que es poden adoptar per garantir el respecte i el compliment de la legalitat internacional en matèria de drets humans individuals i col·lectius, i les accions que poden contribuir a generar un marc propici per a l’exercici d’aquests drets”. Segons argumenta Torrent en l’escrit, vulnerar els drets civils i polítics representa “atemptar contra allò que està especialment protegit en els tractats internacionals derivats de la Declaració dels Drets Humans”. Així mateix cita que desenes d’institucions, organitzacions i personalitats d’arreu del món han denunciat la “repressió” que el govern espanyol va exercir contra “ciutadans indefensos que feien cua per poder votar”. I en l’àmbit català, Torrent recorda que el Síndic de Greuges ha denunciat que les mesures adoptades per l’Estat com a reacció dels fets de la tardor del 2017 han afectat de manera significativa els drets fonamentals i els principis constitucionals. En definitiva, segons el president del Parlament, en els darrers mesos s’han produït “regressions democràtiques molt greus al conjunt de l’Estat espanyol” que configuren un “panorama de risc per a l’estat de dret”. La limitació de l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques posen en qüestió els mateixos fonaments democràtics, i això, segons assenyala Torrent, hauria de ser motiu de preocupació per a tots els demòcrates a Catalunya, a l’Estat espanyol i al conjunt d’Europa.

La proposta concreta de Torrent és crear una comissió específica per a l’estudi sobre els drets civils i polítics, d’acord amb el que estableix l’article 63 del reglament del Parlament. Estarà integrada per 21 membres, funcionarà al llarg d’aquesta legislatura i podrà redactar un informe final que, si s’acorda, serà aprovat, d’acord amb les previsions del reglament del Parlament. També es podran dur a terme informes provisionals que seran lliurats al final de cada període de sessions.

JxCat vol que presos i exiliats cobrin dietes

JxCat ha sol·licitat a la mesa que reconegui el dret del seu líder, Carles Puigdemont; del seu president, Jordi Sànchez; i de Jordi Turull i Josep Rull a rebre les dietes del Parlament. El document remarca que tenen els seus drets “intactes” com a diputats i que res no justifica el no pagament d’uns drets econòmics que varia en funció de la distància entre la residència habitual i la seu del Parlament. La líder de Cs, Inés Arrimadas, ho va qualificar de “vergonyós i demencial”. “Ja cobren sense treballar”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia