Política

Els sindicats fan costat als presos

Torra troba la complicitat de la UGT i CCOO, però no dels empresaris

Rebuig unànime al decret per al trasllat de seus

El president Quim Torra es va reunir ahir al matí amb els líders de CCOO, Javier Pacheco, i la UGT a Catalunya, Camil Ros, i després amb representants de les patronals Foment del Treball, Ramon Adell, Pimec, Josep Gonzàlez, i Fepime, Helena de Felipe. Tal com va explicar després la portaveu Elsa Artadi, el president va copsar la complicitat dels primers en el front pels drets civils i polítics dels presos, però va trobar més divisió entre els segons, de qui va admetre que li agradaria una major “defensa” dels drets de Catalunya. Ros i Pacheco van apostar pel diàleg per solucionar el conflicte polític. Artadi, així, va insistir que, en la reunió que es prepara amb Pedro Sánchez, caldrà parlar de les reclamacions independentistes, o de si seguirà la repressió, i no de la llista de 45 punts sectorials pendents, que creu que cal deixar per a futures trobades.

Els empresaris sí que es van mostrar favorables a demanar al govern estatal que retiri el decret que a l’octubre va facilitar el trasllat de seus socials d’empreses catalanes, fet que admetien que seria un “gest polític” més simbòlic que pràctic, ja que no seria cap incentiu perquè tornin. De fet, Artadi va explicar que el govern estudia mesures jurídiques contra el decret perquè podria violar els drets dels accionistes, ja que va permetre el trasllat de seus amb l’acord del consell d’administració i no de la junta.

Torra es va comprometre amb uns i altres a convocar la taula de diàleg social permanent, que no es reuneix des del 2015 i que ha de servir per reactivar la concertació en els grans temes. A més, va recollir la petició sindical de no esperar fins al 2019 per trobar pressupost per desplegar la renda garantida i tornar les pagues extres pendents als funcionaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.