Política

La Mesa acorda demanar l’opinió dels lletrats sobre les dietes de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull

L’òrgan de la cambra tramita per la via d’urgència la proposta per investigar els efectes del 155

La Mesa ha acordat aquest dimarts demanar el parer dels lletrats sobre la indemnització per despeses de viatge i desplaçaments en els casos dels diputats Carles Puigdemont, que és a Alemanya; i de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, empresonats en centres penitenciaris a Madrid. Tot i l’oposició de grups com Cs, segons han informat fonts parlamentàries, la Mesa ha acordat saber el criteri dels serveis jurídics després que JxCat sol·licités aquest dilluns que la Mesa reconegués aquest dret a aquests quatre diputats. D’altra banda, l’òrgan de la cambra també ha tramitat la proposta de resolució per sotmetre al ple la creació de la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. S’ha tramitat per la via d’urgència i previsiblement, segons les mateixes fonts i si ho avala la Junta de Portaveus la setmana vinent, es podria debatre al següent ple.

Els grups parlamentaris de JxCat i ERC van registrar dilluns a la Mesa la petició per crear una comissió d’investigació sobre els efectes que ha tingut l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. Segons s’especifica a la proposta de resolució la comissió té per objecte analitzar els efectes del 155 “en el seu sentit més ampli”, incloent-hi les causes que el van motivar, la seva adequació a la legalitat, el caràcter de les mesures aplicades o les seves conseqüències. També es proposa que la Comissió valori els “danys i possibles responsabilitats” per la seva aplicació.

D’altra banda, aquest dimarts també s’ha acordat tramitar la proposta per crear una comissió d’estudi sobre els drets civils i polítics a Catalunya a petició del president de la cambra, Roger Torrent. També una comissió d’estudi de les polítiques de millora de la qualitat de vida de la gent gran a proposta de Cs.

JxCat i la indemnització per desplaçament

El grup parlamentari de JxCat va registrar l’11 de juny un document a la Mesa en què es remarcava que Puigdemont, Sànchez, Rull i Turull tenen els seus drets “intactes” com a diputats. JxCat denuncia que a Puigdemont -a Berlín- i a aquests tres “presos polítics” no se’ls fa efectiva aquesta indemnització per despeses de viatge i desplaçament.

Segons el règim econòmic dels diputats, aquest import es percep per “l’exercici de llurs funcions parlamentàries i varia en funció de la distància entre la residència habitual i la seu del Parlament de Catalunya i té per objecte afrontar les despeses derivades de l’activitat com a diputats.”

També s’ha tramitat l’adquisició de la condició de diputats d’Anna Erra (JxCAT) i Marc Sanglas i de Lluïsa Llop (ERC) que s’incorporaran a la cambra en substitució d’Isabel Ferrer, nomenada directora general de Protecció Civil, i dels ara consellers Alba Vergés i Chakir El Homrani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat