Política

Els familiars dels presos i exiliats porten a l’ONU l’actuació de Llarena

Els familiars dels polítics independentistes presos i exiliats, agrupats en l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), van denunciar ahir a Ginebra, en la 38a reunió ordinària del Consell dels Drets Humans de l’ONU, que els fets en què es basa el jutge Pablo Llarena per encausar els seus parents són “falsos”. En nom de l’ACDC, l’advocat Jordi Palou-Loverdos va assegurar que l’actuació “d’alguns jutges” contra líders polítics i socials “no és d’acord amb els principis d’independència judicial” establerts per l’ONU. Després de recordar que hi ha setze polítics catalans en presó preventiva o a l’exili, Palou-Loverdos va afegir que “ni tan sols” se’ls va respectar el dret a una tutela judicial efectiva i a la defensa en citar-los per delicte de rebel·lió “a alguns d’ells amb menys de 24 hores d’antelació a més de 500 quilòmetres del seu domicili”. També va denunciar que el 24 de maig Llarena va introduir a la seva resolució “uns fets falsos descrits pel fiscal, la veracitat dels quals no va ser comprovada per cap dels dos”. El representant d’ACDC va reclamar a la justícia espanyola que garanteixi el jutge ordinari “establert per la llei”, evitant les “pèrdues manifestes d’imparcialitat”, les “penes anticipades”, la “criminalització preventiva d’idees i/o fets” i que s’utilitzi la presó provisional “com a últim recurs”, acordant “mesures de llibertat amb les garanties degudes”. I al nou govern espanyol, li va demanar que “aprofiti l’oportunitat que té” per complir les normes i principis i els instruments internacionals de Drets Humans, i que “segueixi els consells i recomanacions” de l’ONU.

Ribó, a Estrasburg

Mentrestant, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va expressar ahir la seva preocupació per “la precarietat democràtica” a l’Estat espanyol en relació amb el procés català. Ho va fer a Estrasburg, on es va reunir amb la nova comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, i amb diversos membres de la institució, a qui va lliurar un informe sobre la vulneració de drets fonament a partir de l’1-O i de l’aplicació de l’article 155. Ribó va demanar als organismes amb qui es va reunir que verifiquin que l’Estat espanyol faci efectiu el seu compromís de dur a terme una investigació sobre les càrregues policials de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia