Política

L’Ajuntament denunciarà a la Fiscalia els ultres que van intentar entrar al consistori el passat 27 de maig

Jaume Asens planteja la possibilitat de no autoritzar determinades manifestacions si es demostra que sempre acaben en incidents

El tinent d’alcalde explica que el llaç groc havia quedat amagat quan van arribar els manifestants i que, en tornar-lo a posar, es van encendre els ànims

L’Ajuntament Barcelona ha anunciat aquest dimarts que denunciarà a la Fiscalia els manifestants d’ultradreta que el passat 27 de maig van intentar entrar al consistori per retirar un llaç groc de la façana.

El tinent d’alcalde Jaume Asens ha avançat aquest dimarts que portaran el cas a la Fiscalia perquè, si s’escau obri diligències per desordres públics o atemptat a l’autoritat. El regidor confia que després del canvi al govern espanyol el ministeri públic “tingui noves instruccions” i “sigui més contundent” davant aquestes situacions.

El consistori ha demanat a la Conselleria d’Interior que obri un expedient informatiu als convocants de la manifestació pels incidents causats. Asens ha apuntat que cal estudiar si en quines circumstàncies s’autoritzen, o fins la possibilitat de no fer-ho, les manifestacions d’un col·lectiu determinat si es demostra “que sempre acaben amb incidents”.

Asens ha expressat la “preocupació” del consistori “pel creixement d’actes de violència vinculats a elements d’extrema dreta” a la ciutat. “No podem normalitzar aquestes accions, on tornem a veure braços alçats, agressions de caràcter racista contra col·lectius vulnerables, càntics franquistes o com l’incendi de l’Ateneu de Sarrià”, ha alertat.

En aquest sentit, ha assegurat que “no ens podem quedar de braços plegats” i que cal fer “tot el possible perquè aquestes accions no quedin impunes”. I s’ha mostrat confiat que, ara que la Generalitat ha recuperat l’autogovern després que s’ha aixecat el 155, l’Ajuntament no estigui “sol, com fins ara, en la persecució i denúncia d’aquests fets”.

Malentès inoportú

Segons les conclusions de l’informe de la Guàrdia Urbana sobre els fets, el moment de més tensió s’hauria produït per un malentès. I és que quan els manifestants van arribar a la plaça Sant Jaume no hi havia el llaç groc a la vista perquè havia quedat amagat accidentalment. Els periodistes que seguien la manifestació van advertir el consistori i el llaç es va tornar a posar precipitadament, sense advertir-ne la Guàrdia Urbana. Els concentrats ho van entendre com una provocació i van increpar els agents. Va ser en aquell moment que va semblar que alguns participants intentaven entrar i es va activar el protocol de seguretat. La policia va posar tanques i la cosa no va anar a més i no va caldre tancar la porta, tot i que un guàrdia va ensopegar i un manifestant va llençar una llauna contra la façana. Per “desescalar” la tensió la Guàrdia Urbana va donar ordres de retirar el llaç fins que acabés la protesta.

Asens ha subratllat que s’ha donat instruccions perquè a partir d’ara no es retiri cap pancarta de la façana si no és per ordre directa de l’alcaldessa, Ada Colau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona