Política

Torra es planteja plantar Felip VI

Decidirà avui si coincideix amb ell per primer cop en la inauguració dels Jocs Mediterranis a Tarragona demà passat

Torrent ja avança que no hi anirà, mentre el rei agraeix a Millo els “serveis prestats” en el seu cessament

Les relacions del govern català amb l’espanyol podrien almenys destensar-se amb la reunió que tenen prevista a principi de juliol els seus presidents, però amb la monarquia segueixen estant lluny de la normalització. La intervenció televisiva que Felip VI va fer el 3 d’octubre, avalant la repressió policial contra els catalans que volien votar l’1-O, encara cou al país, i Quim Torra sospesa fer evident el malestar fent-li el buit divendres al vespre en l’acte inaugural dels Jocs Mediterranis a Tarragona, als quals en principi també es preveu que hi assisteixi el rei, a més de Pedro Sánchez. El monarca, de fet, també ha de ser dijous de la setmana vinent a les comarques gironines en el lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona, però allà Torra encara ni tan sols s’ha plantejat si hi anirà.

La portaveu del govern, Elsa Artadi, explicava ahir, acabada la reunió del Consell Executiu, que l’agenda del president aquesta setmana no està tancada, i no amagava que el discurs reial del 3-O, que no s’ha rectificat ni matisat i que mostra una “gran irresponsabilitat i deixadesa” del seu càrrec, segons ella, condiciona les relacions actuals, amb la qual cosa no hi pot haver una “trobada protocol·lària” amb la mateixa normalitat que hi havia hagut abans. Artadi evitava exigir cap condició prèvia abans de divendres en forma de gest o disculpa pública a la casa reial, amb qui de fet no han parlat, però sí que demanava genèricament al rei que “reflexioni” i faci un “replantejament seriós” sobre el paper que ha de jugar, tenint en compte, a més, el baixíssim nivell de popularitat que té a Catalunya, on un 60% de ciutadans li posaven un zero en els últims baròmetres del CEO. “Un canvi de posició seria benvingut, però això no depèn de nosaltres”, refermava Artadi, que li reclamava que recuperi “l’esperit” expressat tant per ell com pel seu pare Joan Carles quan deien, fa anys, que cal respectar la voluntat del poble català.

Això sí, vist el clàssic hermetisme de la corona, pot llegir-se com a simptomàtic, i no precisament en el sentit que reclamava la portaveu del govern, que en el decret de cessament d’Enric Millo com a delegat de l’Estat a Catalunya (el substituirà la socialista Teresa Cunillera), que el BOE publicava ahir, el rei fes servir una fórmula en què agraeix explícitament els “serveis prestats”, la qual no havia fet servir, per exemple, en els decrets similars per cessament del govern Rajoy, ni tampoc, és clar, amb el govern Puigdemont arran de l’aplicació del 155.

La de Tarragona seria la primera trobada pública en què el president de la Generalitat coincidiria amb les dues màximes autoritats de l’Estat des de l’1-O, després que Felip VI ja va venir a Catalunya el 25 de febrer per al sopar oficial previ al World Mobile Congress, en què també li van fer el buit a mitges la màxima autoritat llavors, Roger Torrent, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Cap dels dos el va rebre aquell dia, si bé sí que van participar després en un tens sopar al Palau de la Música en què Torrent ni tan sols el va saludar, ni en va aplaudir el discurs. El president del Parlament, precisament, ja va anunciar ahir que no anirà divendres a Tarragona ni la setmana vinent a Girona, ja que entén que “ja hi ha representació institucional” de Catalunya, per bé que no va concretar quina.

En l’última visita reial, al febrer, es van organitzar protestes ciutadanes i la policia va tallar diversos carrers vora el Palau de la Música, fet que ahir lamentava Artadi per la “poca sensibilitat” mostrada per no “incomodar” el monarca. En aquest sentit, la portaveu expressava el seu “respecte” per si les entitats de la societat civil volen muntar ara algun tipus de manifestació de rebuig a Tarragona, on Torra sí que serà avui en la inauguració del nou palau d’esports Catalunya, un dels principals equipaments dels Jocs que ha finançat la Generalitat. El president probablement aprofitarà per parlar amb el comitè organitzador i l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros abans de prendre una decisió final sobre si hi torna divendres.

Contactes amb Sánchez

En paral·lel, Artadi confirmava ahir que continuen els contactes previs amb la ministra d’Administracions Territorials, Meritxell Batet, per preparar la reunió de presidents que es farà “els primers dies de juliol”. La portaveu reiterava que Torra hi pensa posar sobre la taula la qüestió central de l’autodeterminació de Catalunya, i negava que això sigui cap element que dilati la reunió, per molt que admet que l’altra part s’estimaria més parlar d’altres temes “sectorials”. El president, això sí, es podria reunir abans amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, principal crossa de Sánchez al Congrés i aliat del sobiranisme català en la demanda d’un referèndum i en les crítiques a la posició de la monarquia. Els contactes en aquest cas també es preveu que fructifiquin en breu amb la fixació d’una reunió per als propers dies.

Després que, la vigília, Sánchez obrís la porta a reunir altre cop la comissió bilateral Estat-Generalitat, Artadi ahir li donava la benvinguda si serveix per “fomentar el diàleg” de tu a tu, si bé insistia que abans cal definir el “marc” general. La portaveu lamentava que el govern estatal parli de l’acostament dels presos polítics perquè això serveix per “distreure” i no parlar del “punt central”, que segons ella ha de ser l’alliberament i la fi de la persecució.

LES FRASES

Demanem una reflexió a Felip VI. Preferiríem que fessin gestos d’un canvi d’actitud, però això ho han de decidir ells
El govern espanyol vol distreure i parlar de l’acostament de presos per no parlar del punt principal
Elsa Artadi
portaveu del govern

Mas Enguix, secretària d’exteriors, i Alay, assessor

El govern va aprovar ahir els decrets d’estructuració dels dos últims departaments que faltava, el de Polítiques Digitals i Administració Pública, i el d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. En aquest darrer cas, és el primer pas efectiu per a la reobertura en els propers mesos de les delegacions que es van tancar arran del 155. El conseller Ernest Maragall –que precisament ahir va acompanyar Torra en la seva reunió a Palau amb l’ambaixador de Suïssa, Giulio Haas– anunciarà properament quines seran i qui se’n farà càrrec, si bé no en tots els casos es podrà fer efectiva la restitució. També ahir s’aprovava el nomenament de Natàlia Mas Enguix, fins ara secretària general d’Economia, com a secretària d’Acció Exterior. Artadi confirmava també el nomenament del professor Josep Lluís Alay, anunciada per ell mateix a les xarxes, com a coordinador de polítiques internacionals de Presidència. Alay serà l’interlocutor en matèria exterior de totes les conselleries, en el marc d’un equip d’assessors en què n’hi haurà tres més per a polítiques socials, econòmiques i institucionals.

El govern espera nomenar la setmana vinent el nou comissionat del 155, encarregat d’avaluar els danys provocats per l’article i coordinar mesures per posar-hi remei. A més, va acordar l’inici de l’elaboració del pla de legislatura, a partir dels eixos exposats pel president Torra en el discurs d’investidura, i que s’espera tenir enllestit al setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona