Política

El PP es veu desbordat amb set aspirants a presidir-lo

Exministres i líders territorials comencen a prendre partit a favor de Sáenz de Santamaría o de De Cospedal

Casado supera els 5.000 avals; l’exministra, els 3.000, i l’exvicepresidenta no dona xifres

Allau d’aspirants a presidir el PP estatal. Set membres del partit es van presentar ahir a la seu del carrer Génova amb els avals exigits per aspirar a la cursa electoral interna. Als noms coneguts en jornades anteriors, Soraya Sáenz de Santamaría, María Dolores de Cospedal, Pablo Casado, José Manuel García-Margallo, José Ramón García Hernández i José Luis Bayo, ahir a darrera hora també va formalitzar la seva inscripció un regidor de la població valenciana de la Font de la Figuera, Elio Cabanes. En la primera ocasió que s’aplica el nou model per designar el futur lideratge –i que desterra el clàssic assenyalament del successor a càrrec del líder– la formació s’ha vist desbordada i es declara en estat “de pànic” pel que pugui passar entre el dia 5 de juliol –quan voten els afiliats– i el 20 de juliol, quan els compromissaris del congrés han de triar entre els dos candidats que hagin obtingut més suport de les bases. A priori, la pugna principal hauria de ser entre Soraya Sáenz de Santamaría i Dolores de Cospedal, però Pablo Casado va guanyant espai entre dues candidatures que segons admeten alguns dirigents “només generen divisió”.

Si bé només es necessiten cent avals, els aspirants es van presentar amb un nombre superior. De fet, de tots ells Casado és el que va declarar-ne més, tot superant els 5.000, De Cospedal en va recollir més de 3.000 i Sáenz de Santamaría no va voler dir quants en tenia. Les xifres anaven baixant fins als més de 350 que afirmava presentar l’equip de García-Margallo o els poc més de cent de Cabanes. Aquests suports, però, no pressuposen que Casado sigui el favorit. Això sí, a mesura que s’apropa la campanya, el fins ara membre de la cúpula de Génova va guanyant pes i hi ha qui assegura que servirà per desempatar la pugna entre les dues exmans dretes de Mariano Rajoy al govern i al PP. El diputat d’Àvila continua pendent dels moviments de la justícia pel que fa a la forma com va aconseguir el seu màster. L’aspirant insistia, davant les imputacions de l’exrector i dues professores de la Universitat URJC, que en el seu cas estava “molt tranquil” i que confiava que no li passarà factura.

Suports públics

A banda de la guerra dels avals, ahir Sáenz de Santamaría i De Cospedal rivalitzaven en l’exhibició de suports públics. L’exministra de Sanitat, Dolors Montserrat, anunciava que serà la portaveu de l’exministra de Defensa, mentre que l’exministra de Treball, Fátima Báñez, ho serà de l’exvicepresidenta. Exmembres del gabinet del PP i alts càrrecs ja han començat a prendre partit: Íñigo de la Serna, Álvaro Nadal, Íñigo Méndez de Vigo i José Antonio Alonso van sortir a donar suport a Sáenz de Santamaría, mentre que, a banda de Montserrat, el president de la comunitat de Madrid, Ángel Garrido, es va inclinar a favor de De Cospedal. Altres antics membres del Consell de Ministres, com ara José Ignacio Zoido o Isabel García Tejerina, es consideren més a prop de la que durant deu anys ha estat la número dos del PP. Montserrat insistia ahir que De Cospedal “sempre ha estat amb les bases” i és la que “en els moments més durs ha defensat el partit.

Sigui com sigui, el PP viu amb vertigen una batalla per a la qual una bona part admet que no se senten preparats. La renúncia d’Alberto Núñez Feijóo continua portant cua i ahir la presidenta de Congrés, Ana Pastor, explicitava el seu disgust pel pas enrere del gallec després d’anunciar que, si bé ha rebut moltes peticions, ella tampoc no tenia intenció de presentar-se.

Rajoy arriba tard a la feina

L’expresident espanyol Mariano Rajoy va arribar 49 minuts tard al seu primer dia de feina al Registre de la Propietat de Santa Pola (Alacant). Havia d’entrar a treballar a les 9 del matí però no ho va fer fins deu minuts abans de les 10. Interrogat sobre la seva successió, va dir que no tenia res a transmetre als aspirants. “La vida continua”, hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia