Política

La Moncloa descarta una reunió entre Felip VI i Torra

L’entorn de Sánchez apunta que abans hi haurà una reunió política entre els dos caps de govern, en una data “encara per determinar”

La previsió és que el líder socialista es trobi amb el president català el proper 9 de juliol

El govern espanyol tanca la porta a la possibilitat que el president de la Generalitat, Quim Torra, i el rei Felip VI es reuneixin aquest divendres aprofitant l’acte d’inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona, tal com Torra havia plantejat al monarca per carta. Torra proposava al monarca una trobada per donar-li a conèixer “com se sent una gran part del poble de Catalunya”.

El cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, ha reenviat aquesta tarda la carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, emparant-se en què, d’acord amb Constitució, els actes del rei els ha de referendar el cap de l’executiu. I La Moncloa ja ha decidit que no es produirà cap reunió bilateral entre el rei i el president català.

Segons l’entorn de Pedro Sánchez, tots tres coincidiran en l’acte institucional de la inauguració dels jocs, però “la reunió política serà entre Sánchez i Torra, amb data encara per determinar”.

La resposta de La Moncloa tanca el cercle que el president de la Generalitat havia obert amb l’enviament de la carta conjunta signada amb els expresidents Puigdemont i Mas on retreien al monarca el seu discurs del 3 d’octubre avalant la repressió policial. A la missiva els tres president demanaven “diàleg” i “arbitratge” per “recosir” les “ferides” arran de l’1-O.

La carta incorporava un paràgraf final signat només per Torra que demanava al rei que trobés una estona divendres per reunir-se amb el president de la Generalitat i que aquest li pogués explicar “com se sent gran part del poble de Catalunya”.

La Casa Reial ha fet un acús de rebut a la missiva i ha comunicat a Torra que l’enviava a La Moncloa emparant-se en l’article 64.1 de la Constitució que estableix que “els actes del Rei seran referendats pel president del govern espanyol”, de manera que el monarca no pot ser considerat responsable d’aquests actes.

Cita a la Moncloa

Poc després de vetar la trobada entre el rei i Torra, la Moncloa ha confirmat que la reunió entre Sánchez i el president de la Generalitat se celebrarà el proper 9 de juliol a Madrid.

El líder socialista es trobarà abans amb el lehendakari Íñigo Urkullu, que el proper 25 de juny obrirà la ronda de contactes amb tots els presidents dels territoris.

L’ordre de les trobades es correspon amb el de l’aprovació dels estatuts tal com apareix a la Constitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona