Política

Vet al diàleg entre Torra i el rei

El president proposa a Felip VI veure’s i parlar a Tarragona del conflicte català, la casa reial ho deixa en mans de Sánchez, que ho descarta

El cap de l’executiu fa bandera del diàleg en la primera sessió de control al Parlament

L’espai de diàleg que el president Quim Torra va oferir ahir al rei Felip VI va quedar tancat i barrat en poc menys de sis hores. La Zarzuela va traslladar l’oferiment, fet arribar per carta, escrita en català i signada també pels expresidents Puigdemont i Mas, a La Moncloa que ràpidament va denegar la trobada entre el monarca i el cap de l’executiu català. Sánchez tancava el cercle, blindava el diàleg i agafava les regnes del conflicte polític anunciant ja la data de la reunió amb Torra, el 9 de juliol a dos quarts de dotze del migdia a Madrid.

La notícia havia saltat al matí quan Torra va anunciar durant la primera sessió de control al Parlament que acabava d’adreçar-se per carta a Felip VI per aprofitar la seva estada de divendres a Tarragona i oferir-li una reunió per parlar i tractar el conflicte català. Torra admetia que un dels objectius de la trobada era fer avinent al monarca les conseqüències que la seva intervenció del 3 d’octubre passat havia provocat en una part important de la societat catalana. Torra i els expresidents anaven més enllà i demanaven al monarca un gest per poder tancar les ferides que va suposar el seu missatge entre la ciutadania.

“El rei ha de parlar”, afirmava el president Torra des de l’hemicicle del Parlament en resposta al portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, que havia actuat de crossa per provocar l’anunci. En la resposta, Torra lamentava que el cap de l’Estat espanyol actués com “si no hagués passat res” a Catalunya durant tot aquest temps. Torra feia referència també a la situació de diputats i exdiputats que estan en presó preventiva i a l’exili.

En la missiva, també es podien llegir seriosos retrets per l’actuació del rei alhora que Torra es mostrava favorable a “rebre’l amb la voluntat de diàleg, negociació, reconeixement, respecte democràtic i modernitat institucional i respecte pels drets civils i polítics i les llibertats fonamentals”, resava l’escrit. “Hem d’obrir una etapa de negociació que doni la paraula a la ciutadania de Catalunya”, reblava l’escrit.

La resposta a la carta, però, no es va fer esperar. A mitja tarda, La Zarzuela notificava que, d’acord amb l’article 64.1 de la Constitució, donava trasllat de l’oferiment al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que havia de referendar la proposta. Tanmateix no va ser així, i una hora més tard, des del gabinet de presidència de La Moncloa es descartava una reunió bilateral entre el monarca i el president. Segons l’entorn de Pedro Sánchez, tots tres coincidiran en l’acte institucional de la inauguració dels Jocs del Mediterrani, però “la reunió política serà entre Sánchez i Torra”. El 9 de juliol, després de la trobada amb el lehendakari Iñaki Urkullu que obre la tanda, segons l’ordre d’aprovació dels estatuts que apareix a la Constitució.

El vet de La Moncloa a la trobada entre el rei Felip VI i Torra, en espera que primer es faci la dels dos presidents, va obtenir resposta del cap de l’executiu català des de Tarragona. Ho feia primer a través d’una piulada. “Una qüestió: si el rei el dia 3 d’octubre va fer el discurs que va fer, autoritzat pel senyor Mariano Rajoy, ara per què el senyor Pedro Sánchez no l’autoritza a parlar amb el president de Catalunya? Volem diàleg o no volem diàleg?”. Torra encara no ha confirmat la seva assistència a l’acte d’inauguració dels Jocs del Mediterrani i ahir a la nit insistia en la trobada amb el rei i en la petició de disculpes.

Puigdemont també s’afegia a la crítica: “El rei continua sent el del 3 d’octubre. Va abraçar l’estratègia repressora i ara ratifica la seva abdicació de Catalunya. No és el rei del diàleg, és el rei del monòleg A por ellos.” De fet, els dos presidents es trobaran demà a Alemanya, a l’hotel Holiday Inn Berlin Airport, a Schönefeld en una reunió que serà a porta tancada.

L’anunci de la carta i la reunió amb Sánchez va ocupar tot el focus d’atenció d’un ple al Parlament, ja que s’hi feia per primera vegada una sessió de control al president. Torra va fer bandera del diàleg en cada una de les seves intervencions, mentre que l’oposició li reclamava mesures concretes per fer-lo realitat. El president del grup de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, proposava que fos el Parlament l’indret on establir un espai de diàleg amb totes les forces polítiques.

Pablo Iglesias, al Palau

Torra apostava “per tendir ponts” i anunciava també una segona reunió, aquesta confirmada, amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, dilluns al Palau de la Generalitat, una trobada que va qualificar de “profitosa” perquè: “Ens ajuda a anar explicant el nostre projecte català i entendre millor el projecte seu per a Espanya”, indicava Torra. Iceta, per la seva banda, recordava la necessitat de donar mostres que aquest govern abandona la via unilateral i prioritza acords interns per buscar el consens dels 90 diputats que sí poden donar sortida de manera totalment legal a reformes en l’Estatut que serveixin per millorar l’autogovern de Catalunya.

En contraposició, Ciutadans tornava a oferir la imatge de més tensió a l’hemicicle rebutjant tot tipus de diàleg i acusant el govern de mantenir “la fractura social” en la societat catalana.

LES DATES

25.06.18
reunió
entre el president Torra i el líder de Podem, Pablo Iglesias, al Palau de la Generalitat.
09.07.18
reunió
amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a dos quarts de dotze del migdia a La Moncloa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona