Política

DAVID MASCORT

ALCALDE DE VILABLAREIX

“Treballem perquè la gent faci vida plena al poble”

Posa èmfasi a facilitar el dia a dia dels veïns

Encarregat el projecte d’una sala polivalent per acollir-hi activitats culturals i social

David Mascort (1969) és el president d’ERC a les comarques gironines i secretari general del departament d’Agricultura. “No pots dir mai què passarà en el futur, no he tingut mai aspiracions de ser diputat”, recalca. Mascort se situa en un perfil en què prefereix “l’acció política més executiva”. “La vàlua la demostres fent feina”, recorda, i reivindica la tasca feta a Agricultura

És alcalde des del 2011. En les eleccions del 2015, ERC va obtenir el suport de gairebé el 70% dels votants; el millor resultat d’ERC al municipi.

Es presenta a un tercer mandat?
El 10 de juliol hi ha convocada l’assemblea i decidirem el candidat, però en principi hi ha ganes de repetir. Si la gent ho veu bé, hi tornarem.
Es fa difícil revalidar l’històric resultat del 2015?
Entenc que la gent si està contenta del que s’ha fet en aquests tres anys, que seran quatre, res no fa pensar que els electors no ens tornin fer confiança.
Quin balanç fa de l’acció de govern?
La nostra màxima és que els veïns de Vilablareix puguin fer vida plena al poble. Ara hem començat les obres del pla de mobilitat. Volem que els propietaris de l’espai públic sigui la gent i no els cotxes. Al final del que es tracta és de fer la vida de la gent del poble millor i segur que ho és amb menys trànsit al carrer.
El repte dels municipis de l’àrea metropolitana de Girona és mantenir l’essència i identitat com a poble i que no quedi diluïda?
El nostre objectiu era aquest: Vilablareix és un poble i no un apèndix d’una gran ciutat i no un barri més. Tenim identitat pròpia i els seus veïns n’han d’estar orgullosos. Tots tenim assumit que tenim una àrea metropolitana molt potent però també hem de ser conscients que hi ha identitats diferents que fan aquesta àrea sigui millor. Salt, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter, Quart, Fornells de la Selva i Vilablareix... tots som identitats diferents que sumen per fer millor aquesta àrea. Des de sempre Vilablareix ha reivindicat aquesta àrea metropolitana potent que ha de liderar Girona.
En aquesta identitat pròpia hi entra la promoció turística?
Hi ha un parell de punts d’atracció que són la Torratxa i les termes romanes del segle I que es van descobrir i que turísticament no hem explotat; és una qüestió que haurem de treballar el pròxim mandat. El nostre atractiu és que som un poble i els visitants ho fan per venir a caminar en un terme municipal que és petit.
L’institut de Vilablareix i l’ampliació de l’escola són dos reptes pendents. En quin estat es troben?
La primera setmana de juliol presentarem el projecte de l’institut a la comunitat educativa. Si segueix els terminis que ha de seguir l’any vinent ha de començar la construcció. És una llarga reivindicació que ja tenim resolta perquè ja està en marxa. És veritat que tenim pendent la construcció de la nova escola i hi estem treballant i Ensenyament és molt conscient de les necessitats del poble i que en breu haurem de fer alguna cosa.
Quina mancança en infraestructures necessita Vilablareix?
Una sala polivalent. Necessitem un espai on programar-hi teatre, sopars multitudinaris o activitats diverses que requereixin molt d’aforament; des de festivals de fi de curs de l’escola fins a un concert. No tenim un espai gran on realitzar-ho. Ja tenim el projecte encarregat i l’any vinent licitarem l’obra.
És necessari per fer vida plena al poble per cobrir oferta d’oci i cultura?
Fem molta activitat cultural. Tenim un club de lectura, obres de teatre setmanals, oferta per s la mainada, amb contacontes, però és veritat que necessitem un espai multifuncional. És un projecte d’aquest mandat, si bé les obres s’acabaran en el següent.
Què pot avançar del programa del 2019?
Hi estem treballant, però ens agradaria dir que no necessitem fer grans inversions en infraestructures perquè tot el que necessitem a curt termini ja ho tindrem; el pavelló, l’escola, l’institut...no ens faltarà cap gran equipament. Dedicarem els esforços a petites coses de l’espai públic, com ara l’estalvi energètic; per exemple hem instal·lat una caldera de biomassa al pavelló. Volem molt serveis per als nostres veïns a preus molt reduïts perquè tinguin una vida còmoda i tranquil·la. Per exemple, a la tardor inaugurarem un centre de serveis per a la gent gran que vol ser un punt de referència per fer-hi tallers de memòria, exercicis de manteniment; també hi situarem els serveis socials. L’objectiu final és que es construeixi una residència o centre de dia per a la gent gran. Teníem un acord amb un inversor privat que no va acabar de fructificar.
La crisi com va afectar el polígon?
És veritat que el nostre polígon és de sector terciari, comercial, més que industrial. Des de magatzems de distribució, de recanvis, també hi ha empreses que produeixen; n’hi va haver que van patir, però vam estar poc temps amb naus buides. Al polígon nou sí que es va notar la crisi i no es va omplir, però ara es reactiva amb empreses industrials, de logística, comercials... Al municipi s’està notant més que en d’altres. També des del punt de vista de construcció d’habitatges, residencials, com de naus comercials. Aquests últims tres anys s’està construint molt.
La política municipal és un trampolí per a la política nacional?
Els pròxims quatre anys seran els últims en la política municipal. Abans del 1999 hi havia un municipi i ara n’hi ha un altre. Quan ens plantegem construir habitatges per a joves era inimaginable perquè per la tipologia d’urbanisme que teníem era impossible que s’hi poguessin quedar a viure. I en construïm 120 de protecció oficial que ha estat una oportunitat per als joves. Si algú pensa que per tota aquesta feina som vàlids per fer-ne un altre, estic a disposició del projecte d’ERC, sigui a escala municipal, regional o nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona