Política

Tarragona protegeix el rei copiant la fórmula de BCN 92

Felip VI va entrar a l’estadi al so d’‘Els segadors’, com ho van fer els seus pares a Montjuïc en l’obertura del Jocs

Artadi insinua que l’organització va afavorir un públic de caire espanyolista

Una de les grans preocupacions de l’organització dels Jocs de Barcelona del 1992, de controlar els sectors més reivindicatius del nacionalisme català i evitar una xiulada als reis Joan Carles i Sofia el dia de la inauguració, es va salvar gràcies a l’estratagema de fer sonar de manera solemne Els segadors quan els monarques entraven a la llotja presidencial. Divendres, l’organització dels Jocs del Mediterrani de Tarragona van fer servir el mateix sistema per protegir el monarca Felip VI i van fer coincidir la seva entrada a l’estadi amb l’audició de l’himne de Catalunya, circumstància que va atenuar les mostres de rebuig del públic.

Per contra, la gran xiulada de la nit se la va emportar el president de la Generalitat, Quim Torra, quan l’alcalde de Tarragona el va citar en el seu discurs, moment en què es va fer evident que a l’estadi, que no era ple ni de bon tros, hi havia molta presència de públic amb simbologia espanyolista, banderes però també altres símbols com els de l’organització policial Jusapol, que per un costat reivindica una igualació de sou de policies nacionals i guàrdies civils amb mossos d’esquadra i, per un altre, defensa la tasca policial duta a terme l’1 d’octubre.

La xiulada a Torra va ser ahir objecte de debat polític i de consideració especial per la consellera de Presidència i portaveu del govern, Elsa Artadi, que es va estranyar del gran nombre de cadires buides quan dies abans la Generalitat havia demanat entrades a l’organització i se’ls havia respost que l’aforament estava complet. Aquesta circumstància va portar la portaveu a afirmar que tenia la percepció que el públic havia estat “sorprenentment seleccionat” per l’organització, donant a entendre que s’havia buscat una audiència majoritàriament poc reivindicativa o allunyada de la causa independentista, com així va ser. Artadi va ser respectuosa amb els que van xiular el president Torra. “És normal que la gent es vulgui expressar”, va dir.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va replicar Artadi assegurant que la Generalitat havia tingut totes les invitacions que “amb temps i forma” havia demanat i va assegurar que els seients buits no li havien agradat però que corresponien a invitacions per a delegacions internacionals d’esportistes que no les havien fet servir. En declaracions a RAC1 va lamentar la xiulada al president de la Generalitat. “Ho vaig comentar amb ell i ho va encaixar amb esportivitat”, va dir.

Qui va evitar la polèmica va ser ahir el mateix president Quim Torra en una visita a Valls amb motiu de la cloenda del centenari de la Biblioteca Popular de la vila, impulsada per la Mancomunitat l’any 1918. El president va fer referència a Enric Prat de la Riba i a la necessitat de “bastir un cos d’estat per a Catalunya”. “No estem tan lluny del que proposava, i ara el volem bastir republicanament”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona