Política

Erdogan guanya sense necessitat de segona volta

Les xifres oficials difereixen de les de l’oposició, que parla de frau, ja que auguraven que el president hauria d’enfrontar-se a Muharrem Ince

La participació en les eleccions d’ahir va ser del 87%

Els resultats de les eleccions presidencials celebrades ahir a Turquia indicaven que Recep Tayyip Erdogan renovava el seu mandat amb un 53% del vot total; el seu principal adversari, Muharrem Ince, de CHP, obtenia un 30,5%. Les xifres diferien de les publicades simultàniament per la plataforma Adil Seçim, formada per partits de l’oposició, que donaven a Erdogan el 43% dels vots, contra el 34% d’Ince. Les acusacions de frau van ser immediates.

Més d’un 87% d’aproximadament 59 milions de ciutadans turcs van sortir ahir a escollir el seu futur president i el nou Parlament. Després d’haver votat a Istanbul, Erdogan va remarcar “la maduració política de Turquia” respecte a altres països de la regió, i la importància de la transició cap a un sistema presidencial, qualificant-lo d’una “revolució democràtica”. A més, va aplaudir l’elevada participació.

Si es donen per bons aquests resultats, Erdogan haurà aconseguit blindar el seu poder absolut al país, ja que després del referèndum celebrat el 2017, que va guanyar per la mínima i en què es va eliminar la figura del primer ministre, es concentra tot el poder en el president de la república, s’eliminen els mecanismes de control parlamentari i es confereix al govern un poder decisiu sobre la judicatura.

Tot i que la jornada es va desenvolupar de manera pacífica en la major part del territori, diversos esdeveniments van enfosquir la votació. A Suruç, la policia va detenir un cotxe que contenia sacs de vots; la intenció dels arrestats era intercanviar-los pels vots reals en conxorxa amb un president de mesa. En la mateixa localitat, va esclatar una brega que va acabar amb una vintena d’apoderats esbatussats i expulsats del seu col·legi electoral. El Comitè Electoral de l’estat va assegurar que investigarien l’incident.

Líders de l’oposició van comentar que “l’assumpte fa força pudor” i van exigir el monitoratge d’altres esdeveniments similars. A la província d’Erzurum, tres persones (incloent-hi un cap municipal de l’oposició) van morir en un esclat de violència. Al districte de Sincan (Ankara), una baralla va esclatar quan una sèrie de votants van cantar eslògans pro-Erdogan; la policia va intervenir utilitzant esprai de pebre. A Istanbul, un candidat parlamentari va ser apallissat i sis persones, detingudes.

Temors respecte a possibles fraus electorals van protagonitzar els discursos d’alguns polítics. Kemal Kiliçdaroglu, líder de CHP (el principal partit de l’oposició), va recordar als membres de mesa que són “oficials de l’estat, no representants de partits polítics”: “Heu de treballar per la democràcia, per la justícia. No us sentiu pressionats per ningú.” Recordem que polèmiques acusacions de frau van esquitxar el referèndum constitucional de l’abril del 2017.

Ince va mostrar-se positiu: “L’època de les eleccions guanyades amb trampes s’ha acabat; no siguem pessimistes.” En tancar els col·legis, va parlar davant la central del Comitè Electoral a Ankara assegurant que l’AA (l’agència estatal de notícies) “no determinarà el resultat d’aquestes eleccions”: “Tindrem una votació justa i adequada.” Però a mesura que s’anava desenvolupant el recompte, les acusacions de frau van anar augmentant. Audrey Glover, cap de la delegació de l’OSCE, encarregada de monitorar les eleccions, va assegurar que no havien trobat cap problema –va admetre, tanmateix, que per “raons de seguretat” no s’havien enviat delegats a zones conflictives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona