Política

Iglesias demana a Torra que la discrepància sobre l’autodeterminació “en cap cas impedeixi el diàleg”

El líder de Podem apel·la als valors republicans com a “garantia” per què Catalunya i Espanya “segueixin caminant juntes”

Ambdues parts afirmen que ha estat una trobada “cordial”

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha demanat aquest dilluns al president de la Generalitat, Quim Torra, que la discrepància amb el PSOE sobre el dret a l’autodeterminació “en cap cas ha d’impedir el diàleg i l’exploració de vies democràtiques per gestionar el conflicte a Catalunya”. Per això, en roda de premsa després de reunir-s’hi al Palau de la Generalitat, Iglesias ha assegurat que ha traslladat a Torra que el diàleg passa per parlar “amb qui no pensa com tu”. En definir la trobada de “cordial” i en celebrar la “disposició absoluta i sense condicions” per a parlar, Iglesias ha apuntat també que el diàleg s’ha d’inspirar en “valors republicans”.El líder de la formació morada considera que són “la millor garantia” per tal que Catalunya i Espanya “segueixin caminant juntes” perquè impliquen, ha dit, justícia social i reconeixement de la plurinacionalitat.

Després de reunir-se per primera vegada i durant gairebé una hora i mitja, Iglesias ha definit la trobada de “cordial” i ha agraït a Torra una “disposició absoluta i sense condicions” per al diàleg. “Ho traslladaré així al president del govern [espanyol]”, ha assegurat en roda de premsa des de la sala Clavé de la Generalitat.

A la reunió, en què s’han afegit també a la reunió la portaveu del Govern, Elsa Artadi, i el president del grup parlamentari de CatECP, Xavier Domènech, Iglesias ha defensat fer del diàleg “el vehicle” per a posar fi a “l’excepcionalitat” i a la judicialització del procés polític. “Podem ser optimistes respecte els escenaris que es presenten”.

Així, i com a punt de trobada amb Torra, Iglesias ha apel·lat als “valors republicans”. Malgrat les “diferències” ideològiques, comparteix amb el cap de l’executiu català que aquests valors siguin “probablement condició de possibilitat que Catalunya i Espanya caminin juntes al futur”. “Són la millor garantia”, ha insistit.

Ha defensat així que les idees republicanes han “d’inspirar” el diàleg perquè només des d’aquesta posició es pot “entendre la justícia social” i reconèixer “la plurinacionalitat”. En aquest sentit, Iglesias, que no ha volgut “preestablir concrecions institucionals” per al diàleg, ha defensat una “articulació institucional republicana”, en clau de federalisme, per tal de “reconèixer les nacionalitats històriques”. “Només des de valors republicans es podrà armar un entramat institucional i constitucional que faci d’aquesta riquesa un avantatge competitiu”, ha resolt.

Segons Iglesias, durant la trobada Torra li ha traslladat dues “preocupacions”. La situació dels presos –Iglesias creu que el trasllat a Catalunya seria una “primera mesura per a la distensió i al diàleg”- i d’altra banda “els límits a l’exercici dels drets civils”, un “problema” que el líder de la formació morada també veu en clau estatal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona