Política

ERC no renunciarà a “cap via democràtica i pacífica per assolir la república”

La Conferència Nacional, que no se celebra des del 2013 i que marcarà les futures línies estratègiques del partit, compta amb 1.200 inscrits i se celebra aquest cap de setmana al recinte La Farga de l’Hospitalet de Llobregat

ERC no renuncia “a cap via democràtica ni pacífica” per assolir la república, una idea “intrínseca” que apareixia en la ponència que s’està redactant per a la Conferència Nacional però que “a petició de la militància” s’ha plasmat de manera que “quedi molt clar per a tothom”. És un dels aspectes més rellevants del document que es debatrà aquest cap de setmana a la trobada, que no se celebrava des del 2013 i que ha de marcar les línies estratègiques de futur de la formació republicana. En roda de premsa, la portaveu del partit, Marta Vilalta, ha assenyalat que es volen aprofitar les “oportunitats” que sorgeixen per tal de “sumar el màxim de complicitats”. La trobada que ja suma 1.200 inscrits i en la que s’han presentat 1.450 esmenes sorgides de 15 assemblees territorials.

El recinte La Farga de l’Hospitalet de Llobregat acull el dissabte 30 de juny i el diumenge 1 de juliol la Conferència Nacional, “trobada per debatre i fixar la línia estratègica a seguir l’objectiu primordial pel qual treballem per tal de guanyar la llibertat i que Catalunya esdevingui una República independent”, ha explicat Marta Vilalta. Se celebra cada quatre anys però la darrera convocatòria es va fer ja en fa 5, l’any 2013 per la irrupció de diverses conteses electorals. Es dona el cas, a més, que la Conferència Nacional se celebrarà amb el president del partit, Oriol Junqueras, a la presó d’Estremera, i la secretària general, Marta Rovira, a Ginebra des del març passat quan va iniciar “un camí a l’exili” després de decidir no comparèixer davant el Suprem.

“Som el partit més castigat per la repressió”, ha dit Vilalta. “I, lluny de fer-nos abandonar, això el que fa és refermar-nos en el compromís i coratge i seguir més que mai en fer possible l’objectiu que tenim com a país que és fer efectiva i materialitzar la república”, ha assenyalat. Un anhel que no s’ha consolidat tot i la proclamació de la república. En aquest sentit, el partit considera que el moment fundacional i que va “marcar un abans i un després” va ser l’1-O. “La ponència que sorgirà de la Conferència Nacional és la guia que ens ha de permetre preparar-nos més i millor per ser més”, ha declarat la portaveu republicana. “Sabem que arribaran nous octubres i ens preparem per guanyar-los”, ha afegit.

“El text no conté cap renúncia per cap concepte a cap via democràtica i pacífica per assolir la república catalana com a estat independent”, ha prosseguit Marta Vilalta. “El dret a l’autodeterminació ens pertany i som nosaltres els que l’hem d’exercir lliurement”, ha dit denunciant el procés de “judicialització” que ha comès l’Estat.

Amb la voluntat d’ampliar els “consensos” amb tots els “actors possibles” que poden donar suport a la consolidació de la república des de dins com també des de fora de Catalunya, ERC situa també la “lluita feminista” com a “oportunitat per enfortir-nos per ser més i més fortes”. Donar resposta, segons Vilalta a la demanda d’igualtat entre homes i dones és una garantia d’un “país just”. “Serà feminista o no serà”, ha apuntat Vilalta sobre la futura república catalana.

Junqueras, el dirigent millor valorat i a la presó: “Alguna cosa falla”

Preguntada sobre la darrera enquesta de ’La Vanguardia’ que apunta que ERC guanyaria les eleccions passant de 32 a 35 diputats, Marta Vilalta s’ha referit també a l’apartat en què es posa nota als dirigents de cada partit polític. L’únic aprovat, i amb nota, és Oriol Junqueras, amb un 6, seguit de Quim Torra (4,9), Carles Puigdemont i Meritxell Batet, tots dos amb un 4.8.

“Les dades demostren aquest suport, que és molt transversal i ens demostren que per això el tenen tancat a la presó”, ha raonat Vilalta qui defineix la reclusió del Junqueras com una forma de “segrestar-lo” i d’actuar “per venjança”. “Ara estaria treballant molt i molt per a la cohesió d’aquest país i fer real república catalana”, ha lamentat. Sobre els valors democràtics, la portaveu d’ERC ha estat clara: “Quan el líder polític més ben valorat pels ciutadans és a la presó, alguna cosa falla”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.