Política

Turquia

El triomf del president

Erdogan consolida el control del país

El president turc demostra la seva imbatibilitat després de quinze anys de lideratge continu

Ince accepta la seva derrota

Després d’una nit electoral caòtica en la qual imatges de turcs celebrant la victòria d’Erdogan van encreuar-se amb fotografies de membres de taules encara en ple recompte, ahir al migdia Muharrem Ince, el candidat del principal partit de l’oposició, va acceptar la seva derrota i va admetre que, tot i certes irregularitats en les votacions, els resultats són clars. “Van robar alguns vots? És possible. Però van robar deu milions de vots? No.” Va animar Erdogan a ser “el president de tots els turcs” i no només dels seus partidaris. Després d’una campanya reeixida i amb una incipient crisi econòmica, el baix resultat d’Ince demostra la intocable popularitat d’Erdogan. En el seu discurs de victòria, el carismàtic president va declarar que la “democràcia” era la guanyadora de les eleccions. Fent ús de la seva habitual retòrica populista, Erdogan va assegurar que havia rebut el missatge de la gent: “Ens centrarem en la nació i a compensar les nostres deficiències. Suarem sang. Lluitarem. Ens enfrontarem de forma més decisiva als terroristes. Millorarem la nostra reputació internacional.”

Erdogan serà el primer líder de la història de Turquia al capdavant d’un nou sistema presidencial que li atorgarà el poder de decidir el pressupost, controlar l’exercit, emetre decrets i nomenar jutges.

A les eleccions parlamentàries va sorprendre l’elevat resultat obtingut per MHP, partit nacionalista d’extrema dreta, tenint en compte que part dels veterans del partit s’havien escindit per fundar-ne un de nou. Gràcies a la seva aliança amb MHP, AKP (el partit d’Erdogan) s’assegura una majoria parlamentària. Resta per veure la fermesa d’aquesta coalició radicada en el conservadorisme i l’euroescepticisme. Segons Devlet Bahçeli, líder de MHP, la cooperació “podria esfondrar-se si AKP repeteix errors del passat.”

El partit d’esquerres i a favor de les minories HDP va assegurar-se 63 diputats, resultat que va ser àmpliament celebrat a les províncies kurdes del sud-est. Selahattin Demirtas, líder del partit, va agrair als votants des de la presó (fa 20 mesos que hi és encarcerat sota acusacions de fer propaganda terrorista) i va dir a Twitter: “Farem tot el possible, tenint en compte les circumstàncies, per trobar les millors solucions polítiques.” És d’esperar que el partit mantingui un full de ruta independent respecte a l’oposició, liderada per CHP, enemics històrics dels kurds, amb els quals té poc a veure ideològicament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell