Política

Recuperen la declaració del 9-N que iniciava el xoc

El Parlament admet a tràmit una moció de la CUP per executar les accions ja aprovades cap a la independència

La mesa del Parlament va admetre ahir a tràmit una moció de la CUP perquè la majoria independentista ratifiqui “la seva ferma voluntat de dur a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades per aquest Parlament per assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya”. En el text es reiteren els objectius de la declaració del 9-N del 2015, que donava inici al “procés de creació de l’estat català independent en forma de república” i comprometia la cambra a fer prevaldre les seves decisions per damunt de les institucions espanyoles, inclòs el Tribunal Constitucional.

La mesa va admetre a tràmit la moció gràcies al vot de qualitat del president, Roger Torrent –el resultat de la votació va ser de tres vots en contra i tres a favor tenint en compte que el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, de JxCat, està de viatge oficial a Washington acompanyant el president Torra–. L’admissió a tràmit s’ha fet en contra del criteri dels lletrats del Parlament tenint en compte que la declaració del 9-N va ser suspesa i posteriorment declarada inconstitucional pel TC. Com fa dos anys i mig, Ciutadans, el PSC i el PP ho consideren una decisió greu, mentre que la presidència del Parlament reitera que no impedirà preventivament cap debat sobre propostes polítiques a la cambra.

Ciutadans, el PSC i el PP faran una petició de reconsideració a la mesa i, en cas que no sigui escoltada, recorreran al Tribunal Constitucional –Ciutadans no descarta recórrer als “tribunals ordinaris”–. Segons fonts de la mesa parlamentària, el dubte que es planteja és si els seus membres independentistes es poden considerar personalment advertits per les resolucions del TC tenint en compte que són tots nous en el càrrec.

El portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ho considera un altre “cop a la democràcia” mentre que el diputat del PP, Alejandro Fernández, defensa que impedir que es tramiti la moció no és “limitar” la democràcia perquè la CUP pot expressar les seves opinions a la cambra. Presentar una moció d’aquesta naturalesa al Parlament, però, és, per Fernández, “instar el govern a cometre una il·legalitat”.

La moció de la CUP també insta el govern a fer realitat els articles suspesos pel TC de les lleis d’emergència en l’habitatge, igualtat d’homes i dones, canvi climàtic i universalització sanitària o els impostos climàtics i de salut, entre d’altres.

La moció dona 90 dies al govern per presentar projectes de llei per recuperar els articles suspesos. JxCat vol negociar-la, però deixa clar que “qualsevol tema de debat” s’ha de poder portar al ple.

LES FRASES

No pot ser que no puguem fer efectiu el que vam aprovar al Parlament
Vidal Aragonès
diputat de la cup
La moció suposa tornar a iniciar els tràmits de la independència
Carlos Carrizosa
portaveu del grup de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia