Política

Torra denuncia pressions de l’ambaixada espanyola als EUA

El president demana al nou ministre d’exteriors que permeti que qualsevol ciutadà es pugui “expressar amb llibertat”

Qualifica d’“indecència jurídica” el processament dels líders independentistes

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lamentat aquest dimecres que en el seu viatge als Estats Units s’hagin tornat a produir “les restriccions habituals i l’intent de boicotejar i de modular la veu” del govern català. És per això que ha demanat al ministre espanyol d’Exteriors que “permeti que qualsevol ciutadà es pugui expressar en llibertat”.

Torra, que és de visita a Washington ha denunciat fortes pressions de l’ambaixada espanyola als EUA perquè en el discurs que farà a la inauguració de l’Smithsonian Folklife Festival i durant els seus actes a Washington es limiti a parlar de cultura popular i no faci comentaris sobre el procés català o el conflicte amb l’Estat espanyol.

En una atenció als mitjans de comunicació des de la capital dels EUA, el president ha alertat que, “malauradament, la tenebrosa diplomàcia espanyola es mou sempre que Catalunya alça la seva veu al món”.

“No acabem d’entendre com sempre hi ha unes restriccions, un intent de modular i boicotejar la nostra veu. A mi no se m’acudiria dir-li al senyor Pedro Morenés, l’ambaixador espanyol, què és el que ha de dir avui”, ha assenyalat.

En aquest sentit, ha apel·lat al nou ministre d’exteriors espanyol, Josep Borrell, “que permeti que qualsevol ciutadà es pugui expressar en llibertat”. “Catalunya vol expressar-se amb llibertat i té tot el dret del món a venir als Estats Units i manifestar que volem la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i que volem exercir el nostre dret a l’autodeterminació”, ha sentenciat.

Fer d’ambaixadors

El cap del govern ha visitat aquesta tarda (hora catalana) la delegació dels EUA, que reobrirà properament. Des d’allà, ha volgut remarcar que “en el moment tan especial que viu el país les delegacions cobren una importància més significativa encara”.

En aquest context, ha demanat als catalans que es troben a l’exterior a fer “d’ambaixadors d’una causa justa i legítima, com és la defensa del dret a l’autodeterminació i la denuncia de la regressió política i conculcació de drets i llibertats que es viu en aquests moments a Espanya”. Segons ell, cal denunciar al món “la situació vergonyant” que pateix Catalunya i que “atempta contra els fonaments més profunds de valors que pensàvem que mai veuríem perillar, com són la democràcia, la llibertat d’expressió i la llibertat de pensament”. Torra ha advertit que “ja no es tracta dels polítics independentistes o no independentistes, el que està en qüestió són els drets humans i les llibertats civils de tots els espanyols”.

“Indecència jurídica”

Torra ha qualificat d’“indecència jurídica” i ha manifestat el “el rebuig i la indignació més absolutes” del govern de la Generalitat davant la decisió del Tribunal Suprem (TS) espanyol de confirmar el processament del president Carles Puigdemont i altres 24 càrrecs, entre els quals els diputats independentistes empresonats o que són a l’exili.

El president ha assegurat que “denunciarem la situació allà on sigui, sobretot al món, perquè és al món on es guanyarà aquesta batalla i on ja s’està guanyant”. Torra ha fet notar que, per uns mateixos fets, “uns són lliures” i altres a la presó i s’ha mostrat “completament convençut que no s’extradirà cap polític català” que es troba a l’exili.

“Això ens permetrà afegir un motiu més de denuncia davant d’aquesta regressió de drets democràtics i d’aquesta judicialització criminal d’un moviment independentista que no s’ha vist en cap altre lloc del món”, ha indicat.

“Creiem que un país que estima la llibertat, la llibertat d’expressió i que té cura dels drets civils com són els EUA es faran ressò d’aquesta situació”, ha desitjat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona